• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić i Silajdžić štite Ganića

Željko Komšić i Haris Silajdžić ponovo odbili da raspravljaju o protestnoj noti BiH Srbiji povodom hapšenja Ejupa Ganića u Londonu

 Komšić i Silajdžić štite Ganića Izvor: MONDO

Predsjedništvo BiH ni na sjednici u ponedjeljak nije raspravljalo o protestnoj noti koju je Ministarstvo inostranih poslova BiH uputilo Srbiji povodom hapšenja ratnog člana predsjedništva RBiH Ejupa Ganića.

Član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu, poslije sjednice, da druga dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Haris Silajdžić, ne žele da o tom pitanju raspravljaju dok im njegov kabinet ne dostavi pisani materijal o tome.

"Nije se ni danas desila rasprava o tim stvarima koje su vrlo važne za BiH, za funkcionisanje njenih institucija. Neću napisati taj materijal, jer član Predsjedništva nije nadležan da piše takav izvještaj. Mislim da je Predsjedništvo u cjelini dužno da spriječi neustavno i protivzakonito djelovanje bilo koje institucije, pa i ovoga što se desilo, kada je u pitanju MIP BiH", istakao je Radmanović u ponedjeljak.

Radmanović je podsjetio da je u okviru te tačke dnevnog reda bila predviđena i rasprava o istupu državnog službenika iz MIP-a koji je javno govorio o Kosovu, iako BiH nije priznala njegovu nezavisnost.

"Većinu toga što imam da kažem o tim pitanjima sam već rekao medijima, a mislim da je bilo interesantno da na sjednici progovorim o tome. Druga dva člana iniciraju ta pitanja, međutim, oni ne misle da treba voditi raspravu o tome dok ovaj kabinet ne napiše pisani materijal", rekao je on.

Radmanović je izrazio nadu da će sljedećih nekoliko mjeseci ovog mandata Predsjedništva proteći u sprečavanju nezakonitog i neustavnog rada.

Kada je u pitanju slanje vojnika BiH u Avganistan, Radmanović je kazao kako o tome bude govora na svakoj sjednici Predsjedništva, ali kako o tome da li će se stotinak vojnika na kraju ipak slati, i u koji kontingent još nema saglasnosti.

"U Avganistan je već poslano deset oficira u razne kontingente koji treba da izvide situaciju i o tome informišu Ministarstvo odbrane BiH koje bi trebalo sačiniti konačno mišljenje i dostaviti ga Predsjedništvu", kazao je Radmanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE