• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara "sponzoriše" Nasera Orića

Firma "BH sigurnost" Nasera Orića dobila 46.168 KM nepovratnih sredstava od Savjeta ministara BiH, uz obavezu da zaposli devet radnika.

 Savjet ministara "sponzoriše" Nasera Orića  Izvor: MONDO

Agencija za obezbjeđenje "BH sigurnost" iz Tuzle, iza koje stoji Naser Orić, jedna je od desetina malih i srednjih preduzeća koja su dobila bespovratna sredstva u okviru programa Savjeta ministara BiH za oporavak i razvoj opštine Srebrenica, piše "Glas Srpske".

Ta firma dobila je ukupno 46.168 KM, uz obavezu da zaposli devet radnika.

Sredstva Savjeta ministara BiH rasporedila je opštinska komisija, a koordinator projekta Savjeta ministara za oporavak i razvoj Srebrenice bio je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Član opštinske Komisije za izbor preduzeća za dodjelu sredstava Savjeta ministara BiH Arif Golubović kaže da su sve firme koje su konkurisale dobile podsticaj za otvaranje novih radnih mjesta, pa tako i "BH sigurnost".

"`BH sigurnost` je ovdje otvorila poslovnicu i zaposlila određen broj ljudi, a dobijeni novac dat je za nabavku potrebne opreme i ostalih pratećih sadržaja za određenu djelatnost", rekao je Golubović.

On je istakao da postoji monitoring tim koji nadgleda da li je novac utrošen na pravi način.

"`BH sigurnost` se bavi zaštitom objekata raznih poslovnih banaka i nekih drugih zgrada", dodao je Golubović.

Rukovodilac poslovnice "BH sigurnost" u Srebrenici Mirsad Mehanović istakao je da ova firma nikoga u Srebrenici ne obezbjeđuje.

"Bavimo se fizičkim i tehničkim obezbjeđenjem lica i imovine, ali trenutno nikoga ne štitimo u RS. Mi smo zaposlili pet radnika koji trenutno nemaju posla, ali dobijaju redovno platu. Trenutno ne štitimo nijedan objekat u Srebrenici", pojasnio je Mehanović.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da nije najbolje upućen u ovaj slučaj.

"`BH sigurnost` je aplicirala po osnovu stimulacije malih i srednjih preduzeća za projekat Savjeta ministara i ispunila tražene uslove, i tako su dobili ta sredstva", istakao je Duraković koji je i koordinator projekta za oporavak i razvoj Srebrenice.

U Srebrenici je registrovana poslovna jedinica "BH sigurnosti" na adresi Crni Guber bb, odnosno u prostorijama novoizgrađenog Islamskog centra.  Po svemu sudeći, radi se o fiktivnoj adresi, jer u Centru nema kancelarije, odnosno predstavništva firme "BH sigurnost".

Na veb sajtu "BH sigurnosti" naveden je broj njihove kancelarije u Srebrenici 056/440-944, ali taj broj nije u funkciji.

Sarajevska "Slobodna Bosna" ranije je pisala da je Naser Orić po povratku iz Haga napravio privatnu firmu "BH sigurnost", koju za njega vodi Mehmed Kulo. List je naveo da je Kulo predratni policajac iz Vlasenice, formalni suvlasnik agencije "BH sigurnost" sa sjedištem u Tuzli, ali da je stvarni vlasnik te agencije Naser Orić.

Prvu tranšu od 29.013 KM "BH sigurnost" je dobila početkom prošle godine uz obavezu da zaposli šest radnika, a drugu od 17.155 KM krajem prošle godine, uz obavezu da zaposli još tri radnika. Ugovor sa opštinom potpisao je zastupnik firme Mehmed Kulo.

Prema podacima poslovnice PIO u Srebrenici, od jula do septembra prošle godine "BH sigurnost" je prijavila pet radnika: Sanedina Mujića, Osmana Mekanića, Muharema Salihovića, Ramu Halilovića i Elvisa Ahmetovića. Osman Mekanić je nedavno odjavljen.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE