• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezolucija o Srebrenici bez implikacija na BiH

Analitičari iz RS ocjenjuju da donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije neće imati posebne implikacije na situaciju u BiH.

 Rezolucija o Srebrenici bez implikacija na BiH Izvor: MONDO

Deklaracija o Srebrenici, o kojoj će se ubrzo raspravljati u Skupštini Srbije, prema svim predviđanjima neće sadržavati sporni termin "genocid", niti će imati posebne implikacije na situaciju u BiH, iako zvanično Sarajevo mjesecima nervozno "trlja ruke" čekajući izglasavanje dokumenta o zločinima u toj opštini, stav je političara i analitičara iz Republike Srpske (RS).

Politički analitičar Predrag Lazarević izjavio je za "Fokus" da deklaracija jeste pritisak Zapada na predsjednika Srbije Borisa Tadića, jer zapadne sile nastoje da stvore iluziju kako još imaju moć u ovom djelu svijeta, uprkos svojim promašajima u vezi sa Kosovom.

Prema njegovim riječima, pritisak Zapada je rezultat nastojanja da se legalizuje presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je konstatovao da je tamo izvršen lokalni genocid.

Govoreći o vezi između najavljene deklaracije i situacije na Kosovu, Lazarević je rekao da su zapadne zemlje blagonaklonim stavom prema secesiji južne srpske pokrajine same otvorile proces rasturanja BiH, što grčevito žele spriječiti barem do ulaska BiH u EU.

Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac istakao je da nijedan dokument ne može dovesti u pitanje položaj RS u situaciji kada postoje demokratske institucije i metode orijentisane na očuvanje intergiteta Srpske, ali da nije dobro da takvi stavovi dolaze iz Srbije.

On smatra da će uskoro iz RS predsjednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović biti prezentovani stavovi boraca, logoraša i nestalih, dodajući da se u RS ne prihvata deklaracija koja će sukobe u Srebrenici okarakteristati kao genocid.               

Premijer RS Milorad Dodik nedavno je izjavio da bi za Srbe u Srpskoj bila neprihvatljiva deklaracija o Srebrenici, kojom bi se termin zločin zamijenio i okarakterisao genocidom i dodao da takvu deklaraciju ne bi trebalo donositi.

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović najavio je da će danas imati sastanak sa brojnom delegacijom iz RS koja se bavi ratnim zločinima, istakavši da će o njihovim stavovima upoznati Beograd.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za srijedu prvi sastanak Kolegijuma parlamenta na kojem će biti razgovarano o tekstu deklaracije o Srebrenici.

Na toj sjednici trebalo bi da bude zauzet zajednički stav poslaničkih grupa o deklaraciji i razriješena nagađanja o njegovoj sadržini i načinu na koji će zločin u Srebrenici biti tretiran.

Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će sjednica Skupštine, na čijem dnevnom redu će biti deklaracija o Srebrenici, biti održana krajem marta ili početkom aprila.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE