• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osude Silajdžićeve izjave

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da onaj kome nije dobro u BiH može da ide izazvala negativne reakcije u Sarajevu.

 Osude Silajdžićeve izjave Izvor: MONDO

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović smatra da izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da onaj kome nije dobro u BiH može da ide, predstavlja otvaranje rana iz prošlosti i aktiviranje novih egzodusa, što ne doprinosi jačanju povjerenja i međusobne tolerancije.

Radovanović je istakao da žitelji Istočnog Sarajeva nisu odnekud dolazili da bi morali ići iz tog grada.

''Oni ovdje žive desetinama vijekova, na svojoj su zemlji i nikada je neće napustiti, a mislimo da bi oni koji su posljednji došli mogli da idu odavde'', rekao je Radovanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je u utorak u Sarajevu da "onaj kome nije dobro u BiH može da ide iz BiH, ali da ne može ništa uzeti".

Komentarišući izjavu predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika da bi se moglo razgovarati i o mirnom razdruživanju unutar BiH, Silajdžić je ocijenio da je "riječ samo o retorici, koja neće imati efekta".

Na izjavu Harisa Silajdžića reagovao je i izvršni direktor Udruženja Demokratska inicijativa sarajevskih Srba (DISS) Jovo Janjić.

On je izjavio da niko, pa ni predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, nema pravo da kaže da onaj kome nije dobro u BiH može da ide iz nje.

"Ko je on da nekome kaže da može ili ne može izaći iz BiH i da on više voli BiH od mene? Po kojem kantaru on to može da izvaga? Ja ću izaći iz BiH kada ja to budem htio, ali ću prije toga prodati svu svoju imovinu", izjavio je Janjić Srni.

On je dodao da, ukoliko odluči da napusti BiH, svoju imovinu ni u kojem slučaju neće ostaviti Silajdžiću i njemu sličnim jer je, kako je rekao, Silajdžić najveće zlo u BiH.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Mihajlo Parađina ocijenio je skandaloznom i katastrofalnom poruku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da "onaj kome nije dobro u BiH može da ide iz BiH, ali da ne može ništa uzeti" i istakao da bi OHR u ovom slučaju konačno trebalo da iskoristi bonska ovlaštenja.

''Treba konačno reći tom ratnom bošnjačkom lideru da je prošlo vrijeme Otomanske imperije, begluka i begova, i da se on i njemu slični tako više ne mogu ponašati u BiH'', smatra Parađina.

On je ocijenio da su Silajdžićeva politika i retorika problem visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i predstavnika međunarodne zajednice, koji konačno treba da reaguju i da u ovom slučaju konačno iskoriste bonska ovlašćenja.

''Znači, neko ko onako drsko i provokativno, kao beg, šalje poruku srpskom narodu i njegovim vođama da, ako im nije dobro, idu iz BiH, sigurno zaslužuje naš kategoričan odgovor da je BiH i naša, ništa manje nego što je njihova, jer smo i mi u nju uložili ogroman trud generacija. Ovdje je naša istorija i ne pada nam napamet da igdje drugo idemo'', poručio je predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Parađina je naglasio da Srbe u BiH niko ne može uplašiti ni zbuniti, pogotovo ne Silajdžić, njegov ratni kolega Ejup Ganić ili neko treći, a koje zdušno podržava ''bosanskohercegovački ajatolah'' reis Mustafa Cerić.

''Znamo dobro šta radimo, mi smo svoji na svome'', poručio je Parađina.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE