• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predložen pritvor za Bojana Golića

Specijalno tužilaštvo RS zatražilo u srijedu pritvor za direktora IRB-a RS Bojana Golića, banjalučkog biznismena Mileta Radišića i još dvije osobe.

 Predložen pritvor za Bojana Golića Izvor: MONDO

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Investiciono razvojne banke RS Bojana Golića, banjalučkog biznismena Mileta Radišića, direktora `Medicinske elektronike` Željka Katalinu i radnika ove firme Dragana Cerovca, dok će se peti osumnjičeni u ovom slučaju Nikica Bajić braniti sa slobode.

Šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva Republike Srpske Darko Ilić rekao je u srijedu da je Radišić početkom prošle godine organizovao kriminalnu grupu, kako bi po znatno nižoj cijeni kupio državni kapital u preduzeću "Medicinska elektronika" u Banjaluci.

Navodeći da se svi uhapšeni terete za krivično djelo organizovani kriminala, Ilić je rekao da je Specijalno tužilaštvo istragu u ovom slučaju počelo prikupljanjem informacija u avgustu prošle godine, nakon informacija u medijima da je Radišić kupio 35 odsto akcija u tom preduzeću za 183.000 KM.

"Došli smo do saznanja da se Radišić početkom 2009. godine pojavljuje kao zainteresovano lice za kupovinu `Medicinske elektronike`, zbog čega organizuje kriminalnu grupu kako bi stekao pravo kupovine po znatno nižoj cijeni", rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je plan grupe bio da se snizi cijena akcija, što su postigli putem malverzacija na berzi uz pomoć Cerovca i Bajića, tada šefova Odjeljenja u IRB.

"Kada su to postigli, Radišić podnosi zahtjev IRB za kupovinu državnog kapitala direktnom pogodbom, a direktor IRB Bojan Golić donosi odluku o prodaji državnog kapitala. Pri prodaji firme direktor IRB-a bio je dužan da prikupi podatke o stanju u preduzeću koje prodaje, što nije učinio", rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, tako nije izvršena ni procjena finansijske vrijednosti preduzeća, a nije upisana ni imovina firme od 14.000 metara kvadratnih građevinskog zemljišta u Banjaluci te raznih objekata ukupne površine oko 4.500 metara kvadratnih.

Ilić je rekao da je istražne organe Specijalnog tužilaštva zaintrigiralo što je državni kapital u "Medicinskoj elektronici" prodat direktnom pogodbom sa Radišićem, iako zakonski postoje i druge metode prodaje, kao što su licitacija, prodaja na berzi ili tender.

On smatra da je jedan od motiva organizovanja kriminalne grupe i kupovine "Medicinske elektronike" bilo i zauzimanje oko 30.000 metara kvadratnih zemljišta u centru Banjaluke, pored zgrade tog banjalučkog preduzeća, koje je vršeno preko Radišićeve firme "Grand trejd" tokom 2008. i 2009. godine.

"Zbog toga smo već izuzeli određenu dokumentaciju iz banjalučke Gradske uprave", rekao je Ilić i najavio da će Specijalno tužilaštvo u ovoj, ali i drugim istragama, ići do kraja.

Ilić je najavio rješavanje još nekih predmeta iz oblasti privrednog kriminaliteta, napominjući da se za slučaj `Medicinska elektronika` nisu zainteresovali nakon dobijanja informacija od MUP-a ili neke druge agencije, nego iz medija.

Prema njegovim riječima, tačni su medijski navodi da ima još djela iz ove oblasti koja nisu riješena, ali Specijalno tužilaštvo ima ograničene kapacitete.

"Akciju smo izveli potpuno sami i bez učešća MUP-a i bilo koje druge agencije. Mi imamo deset inspektora i šest tužilaca, a MUP 20 puta više, što je oko 200 inspektora, pa ipak gotovo da i nema rezultata MUP-a kada je u pitanju rješavanje djela iz oblasti privrednog kriminala", rekao je Ilić.

Komentarišući izjavu direktora Policije RS Uroša Pene da MUP vodi istragu u vezi sa jučerašnjim hapšenjem, Ilić je rekao da ne zna da li i kako vode tu istragu, ističući da je rezultat istrage koju je vodilo Specijalno tužilaštvo hapšenje pet lica.

Povodom izjave ministra finansija RS Aleksandra Džombića da ne vjeruje u Golićevu krivicu, Ilić je rekao da je to Džombićevo privatno mišljenje, navodeći da je razlog tome možda što poznaje Golića. On je dodao da je juče saznao zvaničan stav Vlade RS da vjeruje u rad Specijalnog tužilaštva.

Odgovaraći na pitanje da li Specijalno tužilaštvo RS vodi istragu i o kontraverznom banjalučkom biznismenu Jovanu Vidoviću, Ilić je rekao da će sve informacije do kojih dođe to tužilaštvo, a koje se odnose na privredni kriminalitet ili organizovani kriminal, prikupiti i da će nakon utvrđivanja elemenata, pokrenuti istragu bez obzira o kome je riječ.

Pripadnici Odjeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva RS uhapsili su juče Željka Katalinu, Bojana Golića, Dragana Cerovca, Nikicu Bajića i Mileta Radišića, zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala i oštetili budžet Republike Srpske (RS) za milionski iznos.

Nadzorni odbor Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske (RS) razriješio je u srijedu dužnosti v.d. direktora Bojana Golića, a za novog vršioca dužnosti imenovao dosadašnjeg izvršnog direktora Sektora finansija u IRB-u Snježanu Vujnić.

"Poštujući isključivo linijsko-hijerarhijsku uvezanost poslova, razriješena je dužnosti izvršni direktor Sektora za plasmane Mirjana Čomić, a za vršioca te dužnosti imenovan je Nikica Vranješ", saopšteno je iz IRB-a RS.

Ove odluke Nadzorni odbor donio je u srijedu na vanrednoj sjednici radi, kako je navedeno, nesmetanog funkcionisanja i zaštite integriteta te banke, a nakon vanredne, održao je i redovnu sjednicu na kojoj je utvrdio kriterijume za izbor direktora.

U saopštenju je najavljeno da će naredne sedmice biti objavljen novi javni konkurs za izbor direktora IRB-a RS. "Nadzorni odbor i Uprava IRB RS vjeruju da će se dokazati nevinost Bojana Golića", dodaje se u saopštenju.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE