• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: BiH složena država

BiH ne može biti ništa drugo nego složena država, izjavio predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

 Kuzmanović: BiH složena država Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović rekao je u srijedu da BiH ne može biti ništa drugo nego složena država, visoko decentralizovana, kakva je i definisana Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojoj će se odluke donositi na osnovu kompromisa i dobre nemjere.

"Proces izgradnje BiH kao države nije završen, nije završen ni proces izradnje državnosti BiH. Mi ne smijemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti bilo kada i bilo gdje da se državotvornost RS smanjuje", rekao je Kuzmanović tokom predavanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Kuzmanović je istakao da je BiH još na putu da postane potpuna pravna država i da se trenutno nalazi u evropskoj fazi modelovanja, ali da u njoj RS kao državotvorna jedinica mora da opstane onakva kakva je formirana Dejtonskim sporazumom.

"Period od Dejtona do danas korišten je da se to devalvira i promijeni i da se oduzmu nadležnosti entitetima i prenesu na institucije BiH. U tome se koristi gruba metoda i to čini visoki predstavnik međunarodne zajednice koji je svojim aktima i djelovanjem doveo do toga da je BiH apsolutni protektorat, lošiji od onih kakvi su bili za vrijeme Austrougarske", rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da prenošenjem gotovo 60 nadležnosti nisu poboljšane institucije BiH, te da se danas došlo do tačke kada se traži promjena Ustava BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je umanjena uloga predsjednika RS, Kuzmanović je naglasio da je ona učvršćena.

On je rekao da da stavovi o navodno devalviranoj ulozi predsjednika potiču od onih koji žele da predsjednik Srpske bude u sukobu sa Vladom i Narodnom skupštinom RS i koji neće da znaju kakve su sve nadležnosti predsjednika.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je novinarima da nijedna država na svijetu nije u potpunosti završena u pravnom smislu, da je BiH po mnogo čemu specifična u odnosu na ostale zemlje, te da treba tražiti način da RS u okviru BiH izgrađuje svoj državnopravni status u okviru koji je Dejtonski mirovni sporazum predvidio.

Predsjednik Saveza udruženja pravnika RS i Srbije Solobodan Perović rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum temelj današnje konstitucije BiH i RS, te da se se on može ukinuti samo sporazumom zainteresovanih subjektiviteta.

Predsjedniku Kuzmanoviću, koji je i predsjednik Udruženja pravnika RS, danas na Pravnom fakultetu u Banjaluci uručen sertifikat o prijemu ovog udruženja u Međunarodno udruženje pravnika.

Predsjedniku Kuzmanoviću uručena je i Povelja Pravnog fakulteta za izuzetan doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, koja mu je dodijeljena 5. februara ove godine povodom obilježavanja 35. godina Pravnog fakulteta i 50. godina od početka studija prava u Banjaluci.        

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE