• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan ipak napušta BiH?

Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH, u junu će napustiti tu funkciju i vratiti se u SAD, saznaju "Nezavisne".

 Gregorijan ipak napušta BiH? Izvor: MONDO

Gregorijan će karijeru nastaviti u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) s kojima je potpisao ugovor na godinu dana.

U centru, kojim rukovodi Janusz Bugajski, Gregorijan bi najvjerovatnije trebao da bude viši stručni saradnik za pitanja u vezi s jugoistočnom Evropom.

U prilog činjenici da Gregorijan u junu napušta BiH ide i podatak da je već kupio kuću u Virdžiniji u koju će se useliti po povratku u SAD.

Inače, CSIS pruža strateške uvide kao i rješenja pri donošenju bitnih odluka, kako vladama, tako i međuanrodnim organizacijama, privatnom sektoru i civilnom društvu. Riječ je o neprofitnoj organizaciji, sa sjedištem u Vašingtonu.

Centar je poznat i po brojnim istraživanjima i analizama iz političke, ekonomske, bezbjednosne oblasti, s naglaskom na tehnologiju, međunarodnu trgovinu i finansije.

CSIS je osnovao Dejvid Ebšajer i admiral Arli Burk i to na vrhuncu hladnog rata. Centar je posvećen pronalaženju načina kako bi Amerika zadržala svoj status sile dobra u svijetu.

U Upravnom odboru CSIS nalaze se i neka poznata imena poput Henrija Kisindžera, Zbignjeva Brežinskog, Vilijema Koena.

Gregorijanov angažman u BiH će ostati upamćen po tome što je rukovodio reformom Oružanih snaga BiH i zalaganju za donošenje niza odluka koje su izazvale velike političke potrese u BiH.

Iako drugi čovjek OHR-a, u javnosti se često sticao utisak da upravo on vodi glavnu riječ u Kancelariji visokog predstavnika, ali i da ima jak uticaj u institucijama BiH, prvenstveno u Državnoj agenciji za istrage i te Tužilaštvu i Sudu BiH.

Posljednjih nekoliko godina stupio je u otvoreni konflikt s Miloradom Dodikom, premijerom RS, zbog niza odluka donesenih na štetu RS, za koje premijer RS smatra da su posljedica Gregorijanovog djelovanja.

Nakon što je u javnost procurila OHR-ova šema organizovanog kriminala u FBiH, a na kojoj su se našli najuticajniji Bošnjaci počev od reisu-l-uleme Mustafe Cerića pa do velikih biznismena, i u Sarajevu su se pojavile žestoke kritike na Gregorijanov rad. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE