• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadik Ahmetović o “aferi Bratunac”

Priča o zlostavljanju maloljetnice u koju sam, navodno, umiješan je čista laž, izjavio za “Euro Blic” ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.

 Sadik Ahmetović o “aferi Bratunac” Izvor: MONDO

"Afera Bratunac“ je montirana priča. Nisam osjećao moralnu potrebu da podnesem ostavku, jer znam da je to želja onih koji su je izmislili, tvrdi u intervuju „Euro Blicu“ ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović, koji je u aferi koja je posljednjih dana uzdrmala BiH, osumnjičen za seksualno iskorišćavanje maloljetnice iz okoline Bratunca.

Ahmetović kaže kako "ne želi da istrčava sa optužbama protiv bilo koga“, ali tvrdi da je „siguran u to da će se s vremenom istina otkriti".


"Ovo je iskonstruisana priča čiji je jedini cilj bio moje diskreditovanje u javnosti BiH. O pozadini izmišljenog skandala opsežno su ovih dana izvještavali i mediji, ali i političke partije sa sjedištem u FBiH i RS. Ako ste pratili njihove stavove, vidite da su totalno oprečni, što samo po sebi govori da ovo više nije nikakva navodna seks afera, već da je prerasla u smišljenu priču sa političkom pozadinom", tvrdi Ahmetović.

- Djevojčica je u iskazu navela da ste imali seksualne odnose šest puta, a tvrdi i da ste je vi na to prisilili. Čime vi dokazujete da zaista nemate veze sa tom aferom?


"Sve što sam imao reći u vezi sa tim, već sam rekao. Najbolji pokazatelj koliko je neozbiljna ova optužba leži u činjenici da sam prije imenovanja na mjesto ministra bezbjednosti bio podvrgnut svim vrstama provjera – policijskih i obavještajnih agencija i nadležnih sudskih tijela. Da je postojala ijedna sumnja u moj integritet, nikad ne bih bio imenovan. A pitanje u vezi sa dokazima treba da bude upućeno onim koji su učestvovali u konstruisanju afere. Kao čovjeku i roditelju žao mi je djevojčice koja je žrtva, ali još gore je što su je kao žrtvu još jednom iskoristili i objavili njen identitet, koji je - kao u svakom slučaju nasilja nad maloljetnom osobom- morao biti zaštićen".

- Na koji način ste djevojčici isplaćivali stipendiju? Ona tvrdi da je novac dobijala u kešu nakon seksualnih odnosa s Vama?

"Ne želim da komentarišem te tvrdnje. Stipendiju sam joj najčešće slao jer od obaveza nisam imao vremena da joj je sam uručim ili da uplaćujem novac preko banaka. Jednom sam joj novac poslao i preko Ćamila Durakovića, što ga je nažalost, uplelo u aferu".

- Koliko ova afera šteti ugledu BiH? Pogotovo u vrijeme kada se očekuje bezvizni režim, a vaše ministarstvo je nosilac većine aktivnosti?

“Ministarstvo je za tri mjeseca ispunilo sve uslove koje je pred nas postavila EU, a ako se ispune i preostali uslovi, viznu liberalizaciju možemo očekivati krajem jula. Ipak, s obzirom da je ova godina izborna, teško je očekivati da se pitanja koja su godinama sporna u BiH riješe preko noći.

I moja stranka i ja imamo najbolje namjere, odradio sam svoj dio posla, a ostatak moraju odraditi drugi. Ova afera ne šteti BiH kao državi, već pojedincima koji su na ovaj ili onaj način umiješani u nju. Takođe, najveću štetu ponovo će imati opštine Srebrenica i Bratunac. Srebrenica naročito, jer u javnosti BiH više nije grad genocida, već seksualnog skandala. Lično smatram da je ovo jedna od najvećih nepravdi prema Srebrenici koja joj je nanijeta od 1995. godine, a već čujem da se opet prebrojavaju žrtve ubijene u julu. Ovakav stav entitetskih vlasti nikome ne donosi ništa dobro”.

- Može li Ministarstvo bezbjednosti normalno da nastavi aktivnosti iz svog resora ako je ministar osumnjičen za umiješanost u seksualnu aferu sa maloletnicom?

Naravno da može, a i nastavili smo. Prošle sedmice bio sam u Zagrebu, a već imam zakazane i druge posjete. Montirani slučaj je direktan udar na moju porodicu i odmah nakon posjete Zagrebu sam odlučio da provedem nekoliko dana sa suprugom, sinom i kćerkom. Posjeta Slovačkoj, koja je odložena, biće realizovana u narednom periodu, a sve druge aktivnosti idu po već unaprijed utvrđenom programu. Ništa me neće obeshrabriti da sve započete i planirane aktivnosti za dobrobit građana BiH budu realizovane do kraja.

- Možete li garantovati da će Sigurna kuća, u kojoj se devojčica nalazi, ponovo dobiti dozvolu za rad?

Ministarstvo bezbjednosti BiH pokrenulo je reviziju dozvola za rad takozvanih „sigurnih kuća“ prije ove afere. Ako ispunjavaju uslove, ova organizacija uopšte nema nikakvog razloga za strah.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE