• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: BiH – država gordog posrtanja

Špirić smatra da se u BiH ne vodi nikakva politika, nego jednosmjeran dijalog sa bitnim političkim ljudima i međunarodnom zajednicom.

 Špirić: BiH – država gordog posrtanja Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da BiH neće biti demokratska i uspješna sve dok u njoj postoje političke opcije koje se zalažu za povećanje kompetencija OHR-a i visokog predstavnika, a ne kompetencije države koju predstavljaju.

Prema njegovim riječima, sve dok postoje takve političke opcije, BiH će biti država "gordog posrtanja", a ne demokratska i uspješna.

Špirić smatra da se u BiH ne vodi nikakva politika, nego jednosmjeran dijalog sa bitnim političkim ljudima i međunarodnom zajednicom i OHR-om, ističući da je to proizvelo najveću dozu političkog parazitizma koji razdire zemlju.

"Nisam spreman da uradim bilo šta što je protiv globalnog interesa zemlje koju predstavljam, kao što nisam spreman da uradim bilo šta što bi usložnilo odnose BiH i regiona. Otuda ne vidim razloga za reakcije na moj odlazak i prisustvo na prošlonedeljnoj konferenciji o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana koja je održana na Brdu kod Kranja", rekao je Špirić za "Politiku" naglašavajući da bi, osim prisustva, svaki drugi potez bio greška.

On je podsjetio da je u obraćanju učesnicima rekao da će se ponašati u skladu sa odlukom BiH o nepriznavanju Kosova i da u potpunosti razumije razloge Srbije zbog kojih je odbila da prisustvuje ovom skupu.

"Smatram da je ova moja rečenica bila vjetar u leđa i Srbiji i jasnom stavu BiH prema pitanju Kosova", rekao je Špirić.

Odgovarajući na pitanje da li će deklaracija o Srebrenici, ukoliko je usvoji Skupština Srbije, opteretiti buduće generacije Srba, on je rekao da ne spori da Skupština Srbije može donijeti rezoluciju, i to će biti njena odluka.

"Ali, moj lični stav je da kakvu god donese ona Srbiji neće pomoći, a nama će sigurno odmoći", poručio je Špirić.

Kada je riječ o ustavnoj reformi, on smatra da treba napraviti prvi korak, a to je implementacija odluke Suda u Strazburu u slučaju "Finci i Sejdić".

"Kad bi sarajevska politička elita pokazala spremnost i prihvatila minimum koji nudi RS, u vezi sa sudskom odlukom, uspjeli bismo da implementiramo presudu, dakle napravili bismo taj prvi korak. Međutim, sada imamo različite političke priče, jer idemo u izbornu kampanju i BiH, nažalost, postaje moneta za potkusurivanje", rekao je Špirić.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH, u ovakvom političkom raspoloženju, održiva, Špirić je rekao da misli da treba stvoriti uslove za civilizacijski dijalog o svim pitanjima.

"Nažalost, dio političkih elita se i danas bavi prošlošću BiH i traži krivca za sudbinu koja nam se svima desila. To otvara dilemu da li smo svi posvećeni evropskom putu", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

On smatra da je BiH u krizi, takoreći, od postanka - latentnoj krizi sa izvjesnim istorijskim pauzama koje su u fazama mira trajale od 10 do 50 godina.

"To govori o složenosti prostora na kojem živimo, o sukobu različitih globalnih izazova sa kojima ne može da se nosi jedna mala zemlja koja ima unutrašnju neiskrenost, kao što je ima BiH. Iz tog razloga ubijeđen sam da je jedini pravi spoljnopolitički cilj BiH članstvo u EU i NATO-u", rekao je Špirić.

Dostizanje tog cilja, rekao je Špirić, značilo bi da je BiH demokratski potpuno zrela, a ujedno bi relativizovalo sve slabosti iz prethodnog perioda.

"Međutim, nećemo mi lako doći do punopravnog članstva u NATO-u upravo zbog ovih nesporazuma unutar BiH, nećemo lako ni do EU, a nećemo lako ni svi zajedno zbog nesporazuma u regionu", smatra Špirić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE