• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pred novom blamažom?

BiH mora hitno da provede odluku Evropskog suda u Strazburu i omogući nacionalnim manjinama da se kandiduju na izborima, tvrde iz SNSD-a.

 BiH pred novom blamažom? Izvor: MONDO

"U suprotnom, BiH prijeti nova blamaža, a isključivi krivci za to biće stranke iz Federacije BiH (FBiH), koje pokušavaju da obezbijede širu ustavnu reformu, čime blokiraju cijeli proces", ocijenila je poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković.

"Što se tiče SNSD, svjesni smo te obaveze i prihvatamo da se ta presuda provede, tako što će se mijenjati dva člana u Ustavu - da se i dalje neposredno biraju tri člana Predsjedništva BiH, tako što će se iz RS birati jedan, a iz FBiH dva, s tim da iz jednog entiteta jedan narod ne može imati više od jednog predstavnika. Time bismo brisali sadašnju odrednicu koja kaže da se iz RS bira Srbin, a iz FBiH Bošnjak i Hrvat", objasnila je Markovićeva. Ona je za beogradski "Blic" naglasila da bi se bez nacionalne definicije omogućilo da se kandiduju i predstavnici nacionalnih manjina.

"Što se tiče Doma naroda, smatramo da u postojećem modelu, u kojem RS bira i predlaže pet, a FBiH deset članova Doma naroda, u okviru tih pet koje će kandidovati RS treba da omogućimo da među njima bude bar jedan predstavnik nacionalnih manjina. Time bi bile zadovoljene norme koje proizlaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, a na kojoj se zasniva odluka Suda iz Strazbura", istakla je Markovićeva. Prema njenim riječima, BiH je dovedena na "čistinu" što se tiče Savjeta Evrope i međunarodnih organizacija, jer je rečeno da, ako se ne sprovede odluka iz Strazbura do raspisivanja izbora, neke evropske institucije, poput Savjeta Evrope osporiće i negirati izborne rezultate, što bi, kako je rekla, bila veoma komplikovana situacija za BiH.

"Spremni smo da sprovedemo tu odluku i to se može uraditi u narednih mjesec dana. Međutim, što se tiče ostalih promjena Ustava, mislimo da se o tome ne može sada razgovarati, jer dolaze izbori, a da li će to biti tema nakon izbora i ko će o tome razgovarati - vidjećemo. Ono što je definitivno jasno sa naše strane, jeste da SNSD i kada bude participirao u narednom sazivu Parlamenta BiH, nećemo prihvatiti da se vodi polemika niti dovodi u pitanje entitetsko glasanje. To je tema o kojoj ne želimo ni razgovarati. Što se tiče partija iz FBiH, one se ponašaju megalomanski i htjeli bi `sve ili ništa`", istakla je Markovićeva.      (MONDO)  

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE