• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto traže smjenu Krstana Simića?

Razrješenje Krstana Simića sa funkcije sudije Ustavnog suda BiH tražio je predsjednik Suda Miodrag Simović zbog "njegovog nedoličnog ponašanja"

 Zašto traže smjenu Krstana Simića? Izvor: MONDO

"Smjenu je tražio i zbog nesavjesnog rada u razdoblju od decembra prošle do sredine januara ove godine", piše "Glas Srpske". Time je, kako se navodi u prijedlogu, Simić Ustavnom sudu "nanio nesagledivu štetu i narušio dignitet".       

"Glas Srpske" navodi da je povod za razrješenje navodno Simićevo pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem govori o presudi Ustavnog suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića. "Trgovina Borac" iz Federacije BiH je trećim licima, među kojima je i kompanija "Malbašić", prodala kompletnu imovinu preduzeća "Krajina Borac", koje je Vlada RS preko Direkcije za privatizaciju RS zakonito privatizovala kao državno preduzeće.

Ustavni sud BiH prošle godine usvojio je apelaciju firmi "Trgovina Borac" iz Travnika i "Malbašić" iz Banjaluke, koje su je tom sudu uputile nakon što je "Krajina Borac" dobila sve sudske procese protiv njih.
Ova odluka Ustavnog suda BiH je presedan koji je u direktnoj suprotnosti i sa Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. godine, kojom je zabranjeno da pojedinci i pravna lica iz jednog entiteta privatizuju preduzeća, poslovne prostore i imovinu koji se nalaze u drugom entitetu.

"Svaka odluka, sporazum ili radnja koja je u suprotnosti sa ovom odlukom je ništavna", navedeno je u Odluci visokog predstavnika.

Svi sudovi su utvrdili da je "Krajina Borac", kao državno preduzeće RS, po sili zakona vlasnik poslovnih prostora postalo 23. jula 1998. godine. Predsjednik Upravnog odbora "Krajina Borca" Zoran Milaković rekao je da je ovo preduzeće ranije podnijelo tužbe zbog otimanja imovine i da su svi sudovi u Srpskoj, uključujući i Vrhovni sud RS, sve kupoprodajne ugovore "Trgovine Borac" Travnik proglasili ništavim, naloživši predaju te imovine u posjed preduzeću "Krajina Borac".

"Na sudske odluke, firme `Malbašić` u vlasništvu Veselka Malbašića, i `Trgovina Borac` Travnik u vlasništvu Slavka i Dijane Milojica uložile su apelaciju koju je Ustavni sud BiH usvojio. Ako je ovo pravilo onda takva odluka suda znači da bi Vlada RS trebalo da obešteti sva već privatizovana preduzeća u Srpskoj, što bi iznosilo milijarde KM", rekao je Milaković.  Iz Ustavnog suda BiH juče je saopšteno da se rasprava prekida kako bi se omogućilo da sudija Krstan Simić ostvari dalja procesna prava u okviru pravičnog postupka koji mu Ustavni sud BiH garantuje. Nastavak vanredne sjednice zakazan je za 8. maj.  (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE