• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić i Rompej: Bez nametanja rješenja BiH!

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej saglasili su se u Briselu da u BiH neće biti nametanja rješenja.

 Tadić i Rompej: Bez nametanja rješenja BiH! Izvor: MONDO

Oni su istakli da snažno podstiču kontakte i dijalog i evropske integracije BiH.
"Razgovor o BiH počeli smo još juče za vrijeme večere na kojoj je bio prisutan i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Principijelan stav Srbije je protivljenje bilo kakvoj dezintegraciji i podjeli BiH, a istovremeno snažno podržavamo Dejton", rekao je Tadić nakon razgovora sa Van Rompejom. On je dodao da je Srbiji prihvatljivo svako rješenje koje je rezultat dogovora dva entiteta i tri naroda, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

"Ali, istovremeno smo se složili da nema nametanja rješenja. Treba tragati za rješenjem. Snažno podstičemo kontakte i dijalog, snažno podstičemo evropske integracije BiH", rekao je Tadić novinarima nakon razgovora sa Rompejom.

Predsjednik Srbije je istakao da će njegova glavna poruka na konferenciji "Briselski forum 2010" biti apel da se ne odustane od integracije svih država Zapadnog Balkana u EU. On je istakao da bi bila velika i nepopravljiva greška ukoliko evropski političari ne bi učestvovali u integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Tadić je podsjetio da je Srbija na današnji dan, 27. marta 1941. godine, pokazala da je antifašistička zemlja koja je dala nebrojene žrtve u toj borbi, te da su one garant da će antifašizam ostati trajna vrijednost kojom će se Srbija rukovoditi u budućnosti.
Govoreći o hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, Tadić je rekao da između njih postoji izuzetan nivo razumjevanja.

"Mi ćemo nastaviti našu komunikaciju, ne samo oko odnosa naših zemalja, nego i oko regionalnih pitanja, jer mislim da Hrvatska i Srbija mogu jako mnogo pomoći", rekao je Tadić.Osim sa Rompejom, Tadić se danas u Briselu sastao i sa američkim senatorom Robertom Kejsijem.

Predsjednik Srbije danas će, u okviru konferencije "Briselski forum 2010", govoriti na panel diskusiji posvećenoj Balkanu, u kojoj učestvuju i evropski komesar za proširenje Štefan File, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, američki kongresmen DŽordž Vojnovič i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, a moderator će biti direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda. Trodnevnu konferenciju organizuje Maršalov fond, a posvećen je odnosima Evrope i SAD u rješavanju glavnih svjetskih pitanja. Jedna od glavnih tema sesije "Balkan 2010" je situacija u BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE