• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fokus: "Kafanska svađa" ispolitizovana

Prijetnje novinara "Fokusa" kolegi iz "Avaza" urednici "Fokusa" okarakterisali kao ispolitizovanu kafansku svađu.

 Fokus: "Kafanska svađa" ispolitizovana Izvor: MONDO

Uređivački kolegijum "Fokusa" ocijenio je da je "kafanska svađa" novinara FTV-a Miše Vidovića i novinara ovog lista Radovana Jovića, koji nije bio na zadatku, namjerno iskonstruisana i ispolitizovana s ciljem stvaranja osjećaja životne ugroženosti novinara FTV i pokušaj diskreditovanja lista.

Kolegijum je saopštio da je razmatrao izjavu o jučerašnjem incidentu Jovića i Vidovića, te nakon tvrdnji Jovića koje je dao policijskim organima - da su prijetnje bile obostrane, ocijenio da incident, ali i svi događaji poslije njega predstavljaju najgrublji nasrtaj na uređivačku politiku dnevnog lista "Fokus".

Uređivački kolegijum "Fokusa" navodi da se žestoko protivi svakom obliku prijetnje i da je protiv nacionalne netrpeljivosti i napominje da je ovđe riječ o verbalnom sukobu dva novinara i da nadležnost u eventualnom sporu između njih dvojice imaju pravosudni organi.

"Ne želimo da komentarišemo njihove privatne odnose, ali ne možemo da se otmemo utisku da neko želi da odgovornost zbog kafanske svađe prebaci i na 'Fokus' uz jasno parafraziranje kriminalaca i fašista, čime se želi prikazati da je list za koji radi Jović fašističko izdanje, kao što je, prema mišljenju FTV u kojoj radi kolega Vidović, i većina političara iz Republike Srpske /RS/", navodi se u saopštenju.

Kolegijum navodi da je ovu namjeru Vidović potvrdio i u policijskoj izjavi nakon incidenta, kada je u samo nekoliko rečenica objašnjavao incident, a u većem dijelu navodnu kampanju koja se po nalogu vlasti RS vodi protiv njega i FTV.

Uređivački kolegijum, takođe, žali što je ovu provokaciju podržalo i Udruženje "BH novinari", tražeći od kolegijuma da osudi retoričku diskriminaciju, zanemarujući činjenicu da su obojica iste vjere, rase i nacionalnosti, te da je prije bilo kakavog oglašavanja trebalo da saslušaju činjenice i druge strane.

Dnevni list "Fokus" poručio je da "ima uredničke i infrastrukturne kapacitete da odgovori na sve podvale sarajevske političke i medijske kuhinje".

Do verbalnog incidenta Jovića i Vidovića došlo je u subotu u Banjaluci nakon konferencije za novinare direktora Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataše Kandić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE