• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: I sudije na ispitu

Premijer RS Milorad Dodik ocijenio je da se sudije Ustavnog suda ponašaju kao "slobodni strijelci".

 Dodik: I sudije na ispitu Izvor: MONDO

On je dodao da u ovom sudu postoji značajan stepen korupcije što bi nadležni organi u BiH trebalo da ispitaju.

"Kako je moguće da slučaj Alijagića dobije pozitivno rješenje, a da sve sudske instance iz Srpske drugačije presude. Ima li korupcije u činjenici da su sve sudske instance presudile da je RS bila u pravu oko slučaja 'Borac Travnik', a kada slučaj dođe pred Ustavni sud BiH donesu drugačiju odluku. Time će se neko morati pozabaviti", rekao je premijer Dodik.

Govoreći o odluci Ustavnog suda da usvoji apelaciju firmi "Trgovina Borac" iz Travnika i "Malbašić" iz Banjaluke, koja je podnesena nakon što je "Krajina Borac" dobila sve sudske procese protiv njih u slučaju prodaje imovine ovog preduzeća koje je Vlada RS zakonito privatizovala kao državno preduzeće, Dodik je rekao da je ova odluka donesena mimo zakona i da je pogrešna, jer je neprikosnoveno pravo RS da provodi privatizaciju.

"Nije to jedini slučaj, treba pogledati presudu u slučaju Alijagića u Trebinju, ali RS ima dokaze i viđećemo na koji će način Ustavni sud na našu apelaciju odgovoriti", rekao je Dodik.

Komentarišući zahtjev predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića za razrješenje Krstana Simića sa pozicije sudije ovog suda, Dodik je ocijenio da se zalaganje Simića za zaštitu interesa RS, na koje ima pravo, koristi protiv RS i kako bi se eliminisao sudija koji je sa stanovišta struke i morala čovjek koji na najbolji način može odgovoriti zahtjevima.

On je naveo da je Simović podržao apelaciju Alijagića, uz dva Bošnjaka i dva Hrvata, dok su tri strane sudije glasale protiv, a Simić je iz glasanja bio isključen zato što je navodno branio interese RS.

Dodik je dodao da je potrebno utvrditi da li je u tom slučaju bilo korupcije, istakavši da su u zabludi oni koji misle da to pitanje niko ne smije da pokrene.

"Ne razumijem način na koji to radi Simović i to ćemo ga pitati i tražiti istragu. Na koji je on način glasao za Alijagića, jer su sve sudske instance prije Ustavnog suda odlučile jedno, i kako je mogao dati glas koji direktno šteti RS, jer Srpska po toj predsudi mora da plati 10 miliona KM", rekao je Dodik.

Dodik je zapitao da li Simović misli da Vlada RS treba da plati tih 10 miliona KM, a da on kao njen predsjednik ne smije o tome da bude informisan.

"Odakle pravo sudijama Ustavnog suda BiH da na ovako dramatičan način kažnjavaju RS u slučaju nekakvih elektroda", zapitao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE