• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utrostručen broj ilegalnih migranata u BiH

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je u BiH za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine broj ilegalnih migranata povećan za čak 300 odsto.

Mektić je rekao da je dvodnevni regionalni seminar o krivičnim djelima vezanim za migracije u jugoistočnoj Evropi, koji je danas počeo u Sarajevu, veoma važan sa stanovišta borbe protiv trgovine i krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija.

"Mi smo zatrpani tim problemom jer je nakon prekidanja takozvane balkanske rute došlo do pojačanih ilegalnih migracija, i trgovine i krijumčarenja ljudi", naveo je Mektić i dodao da je riječ o veoma ozbiljnom međunarodno organizovanom kriminalu.

On kaže da je zbog toga potrebno staviti akcenat na regionalnu saradnju predstavnika policijskih agencija za sprovođenje zakona.

"Bitno je da pravimo mrežu regionalnih kontakata i da uspostavljamo baze podataka o trgovcima ljudima jer se radi o vrlo ozbiljnom, međunarodno dobro organizovanom kriminalu, gdje krijumčari zarađuju i uzimaju enormne iznose novca", istakao je Mektić i rekao da to utiče na bezbjednost, ne samo regiona, već i jugozapadne Evrope.

On je naglasio da kriminalci i trgovci ljudima koriste svaku institucionalno- pravnu slabost svake zemlje.

"Mi imamo dobro organizovan, obučenu i opremljenu u Graničnu policiju, ali je BiH još uvijek pogodno tlo za krijumčarenje i trgovinu ljudima", kaže Mektić.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Barton rekao je da borba protiv trgovine ljudima predstavlja sastavni dio posvećenosti OEBS-a vladavini prava i standardima zaštite ljudskih prava u BiH.

Barton je naveo da je OEBS u BiH radio na jačanju krivičnih zakona i zakonodavnog okvira, koji se moraju uzajamno dopunjavati sa obukom policijskog osoblja.

"Ovaj seminar će učesnicima pružiti priliku da se fokusiraju ne samo na sprečavanje i procesuiranje, nego na uspostavu međunarodne mreže kontakata", istakao je Mektić.

Šef Jedinice za strateška pitanja u radu policije pri Odjeljenju OEBS-a za transnacionalne prijetnje Gaj Vinet naglasio je da je u borbi protiv ilegalnih migracija potrebna dobra regionalna saradnja.

Dvodnevni seminar organizovali su OEBS, Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ i Kancelarija UN za droge i kriminal.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE