• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam miliona za "fantomske" agencije

Iz budžeta BiH za tri novoosnovane policijske agencije rezervisano osam miliona KM, iako još uvijek nemaju stalno zaposlene, osim direktora i zamjenika

 Osam miliona za "fantomske" agencije Izvor: MONDO

Za tri policijske agencije osnovane setom zakona o reformi policije u BiH u ovoj godinu u budžetu je rezervisano oko osam miliona KM iako nijedna od njih nema stalno zaposlene kadrove, osim direktora i zamjenika.

Agencije za forenzička ispitivanja, školovanje kadrova, odnosno policijsku podršku, osnovane su prije dvije godine, ali pravilnici o njihovom radu još nisu usvojeni zbog čega ne mogu zapošljavati radnike, pišu "Nezavisne novine".

"U agenciji su trenutno zaposleni direktor i zamjenik, te još nekoliko osoba koje su angažovane po ugovoru o djelu. Do kraja ove godine trebalo bi da imamo 37 zaposlenih, ali ne možemo raspisivati konkurse jer nemamo usvojen pravilnik o sistematizaciju. Zbog toga smo onemogućeni da adekvatno odgovorimo našim obavezama", rekao je zamjenik direktora Agencije za policijsku podršku BiH Dragan Slipac.

Budžetom institucija BiH predviđeno je da ova agencija u ovoj godini potroši oko dva miliona KM. Skoro identičan budžet ima i Agencija za forenziku, dok Agencija za školovanje kadrova može potrošiti oko 3,8 miliona KM. U prošloj godini ove tri agencije su imale budžet od skoro dva miliona KM za devet mjeseci, piše list.

"U prošloj godini nismo radili ništa od onoga što nam je posao. Nismo uspostavili kontakte sa policijskim agencijama, čiji servis treba da budemo, nismo angažovali stručnjake iz ove oblasti kako bismo napravili predispozicije za razvoj agencije i umjesto svega toga novac smo trošli na opremanje prostorija, nabavku službenih automobila i isplatu naknada ljudima angažovanim po ugovoru o djelu, među kojima ima i konobara, ali ne i stručnjaka", rekao je zamjenik direktora Agencije za forenzička vještačenja i ispitivanja Damir Vejo.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je da su pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta u ove tri agencije pripremljeni još u septembru prošle godine, ali nikad nisu usvojeni na sjednici Savjeta ministara BiH.       

"Zaista ne znam koji je smisao da izdvajamo sredstva za rad institucija koje ne rade jer im to nije omogućeno. Ako pravilnici ne valjaju, onda ih treba vratiti na doradu, a ako agencije ne mogu raditi iz nekog drugog razloga, onda treba da idemo ka reorganizaciji", istakao je Krešić.

(MONDO, foto "Nezavisne novine")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE