• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezavisnost, opoziv, nerad i javne nabavke

Autor mondo.ba

Pred vama je pregled najinteresantnijih prića za prvi ponedjeljak u oktobru.

 mondo brifing ponedjeljak 2. oktobar Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Katalonci ZA nezavisnost

Katalonska vlada saopštila je preliminarne rezultate referenduma o nezavisnosti te pokrajine od Španije.

Prema njima je oko 2,26 miliona ljudi glasalo u nedelju na zabranjenom referendumu, a 90 odsto njih se izjasnilo za otcepljenje.

Rojters navodi da je izlaznost u Kataloniji bila oko 42,3 odsto, a pravo glasa imalo je 5,34 miliona ljudi. Referendum su pratili žestoki protest i sukobi sa policijom. Povređeno je najmanje 840 osoba.

U regionu Katalonije nije održan referendum, rekao je španski premijer Marijano Rahoj, nakon što je više od 760 osoba povrijeđeno u sukobima između policije i glasača.

Prema Rahojevim riječima, narod Katalonije je prevaren da učestvuje u ilegalnom glasanju.

"Referendum je strategija regionalnih vlasti protiv legalnosti i demokratske harmonije. To je put koji nigdje ne vodi", istakao je šef španske Vlade.

Provociraju opoziv predsjednika

Opozicija u Srpskoj ozbiljno radi na incijativi za donošenje zakona o predsjedniku Republike koji bi, između ostalog, definisao i procedure opoziva predsjednika Srpske, piše “Euroblic”.

Opozicija se na taj korak odlučila nakon štop je Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referendum čime je, kako smatraju ponizio Narodnu skupštinu RS, institucije i građane. S druge strane, u SNSD-u smatraju da je donošenje ovakvog zakona “više nego glupost” jer su nadležnosti predsjednika propisane Ustavom RS.

“Sada nekim nižim aktom propisivati nešto što je propisano Ustavom je nebuloza”, kaže Radovan Višković iz SNSD-a.

Šta (ne) radi Savjet ministara

Savjet ministara, sa Denisom Zvizdićem na čelu, razmatrao je na posljednjih desetak sjednica tek dva ili tri zakona, a dnevni red uglavnom se svodi na priču o informacijama, deklaracijama, memorandumima i izvještajima, otkrivaju današnje "Nezavisne novine".

Ulogu predlagača zakona preuzeli su poslanici koji su u prvoj polovini godine predložili praktično isti broj zakonskih rješenja kao i Savjet ministara, što je praksa nezabilježena u bližem okruženju, piše list.

U prvoj polovini godine Savjet ministara utvrdio je tek osam različitih zakona i, ukoliko bi nastavili da rade ovim tempom, za vlastiti program planiran u 2017. godini bio bi im potreban cijeli četvorogodišnji mandat.

Slab učinak Savjeta ministara, prema automatizmu, odrazio se i na Parlamentarnu skupštinu BiH koja je u prvoj polovini godine usvojila svega dva zakona, dok ih je čak sedam odbila, tako da se i rad najvišeg zakonodavnog tijela, kao i Savjeta ministara, sveo na dnevnooperativne stvari.

Kako nestaje 2,5 milijarde KM

Najmanje 75 posto svih javnih nabavki u BiH, prema podacima Antikorupcijske mreže „Account“, završi se na netransparentan način. Situacija se godinama ne mijenja jer se ne dešavaju nužne izmjene koje bi uvjetovale povećanje transparentnosti, rekao je za „Avaz“ predsjednik ove mreže Eldin Karić.

Dodao je da, prema procjenama, taj postotak ide čak i do 78 posto. .
“Na svim nivoima vlasti u BiH budžeti iznose oko 15 milijardi KM, a na javne nabavke se troši oko tri milijarde KM. A, kad se izračuna 75 posto od tri milijarde, onda je to oko dvije milijarde i 250 miliona KM, koje svake godine završe u sumnjivim transakcijama kroz netransparentne javne nabavke”, rekao je Karić.

Srpkinje na krovu Evrope

Bogat sporstki vikend ostaće upamćen po završetku Evropskog prvenstva u odbojci za dame na kojem je reprezentcija Srbije pokazala superiornost i bez poraza došla do titule.

U najbolji tim prvenstva ušle su čak tri srpske odbojkašice: Stefana Veljković te Brankica Mihajlović i Tijana Bošković, obje porijeklom iz Republike Srpske (Brčko i Bileća). I odbojkašicama će biti organizovan doček na već tradicionalnom balkonu u Beogradu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE