• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska potjernica za Lozančića

Određen pritvor zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupšti BiH Niki Lozančiću i za njim izdata međunarodna potjernica.

 Hrvatska potjernica za Lozančića Izvor: MONDO

On je ignorisao sudske pozive upućene zbog toga što je nezakonito primao hrvatsku penziju i stekao 600.000 kuna (157.860 KM), piše zagrebački "Jutarnji list".

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podnijelo prijedlog optužnice protiv Lozančića, koji je funkcioner HDZ-a BiH, optužujući ga da je deset godina nezakonito od Hrvatske primao mjesečnu penziju od 5.248 kuna (1.380 KM), iako je sve vrijeme bio osiguran u BiH kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.
 "Lozančić i dalje može mirno da uživa u svojoj kući u Kaknju i da zloupotrebljava dvojno državljanstvo, jer mu se, uprkos nedavno potpisanom Sporazumu o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, neće dogoditi baš ništa", piše "Jutarnji list".

Lozančić je sudiji zagrebačkog Opšinskog suda Korneliji Jelavić poslao dva opširna pisma u kojima "ljutito" objašnjava zbog čega ne želi da se odazove na sudske pozive, navodi list.

Problemi su se pojavili već nakon prvog sudskog poziva kojim je Loznačić, navodno, bio veoma uvrijeđen i u svom pismu je zatražio da se tako nešto uradi diplomatskim putem. On je poručio da se neće odazivati pozivima, pa je tako reagovao i na drugi sudski poziv nakon kojeg je Jelavićevoj "održao lekciju o kršenju međunarodnog prava", piše "Jutarnji list".

"U pismu je naglasio da se ne smatra krivim i da mu nije poznato kako je i zašto dobio penziju u Hrvatskoj. To što mu je svaki mjesec na račun stizalo više od 5.000 kuna (više od 1.300 KM) Lozančić nije shvatio kao `klasičnu penziju` nego kao jedan oblik pomoći koji su smislile i realizovale hrvatske vlasti", navodi list, dodajući da je Lozančić zaključio da je taj novac izraz brige i podrške Hrvatima u BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE