• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: BiH na prekretnici

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra očiglednim da se BiH danas nalazi na kritičnoj tački evropskog puta, te da je vrijeme za zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

 Crnadak: BiH na kritičnoj tački evropskog puta Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Mi smo sada na prekretnici, jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje evropski put", rekao je Crnadak i dodao da su to potvrdili evropski komesara za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han i predsjednik Evropske narodne partije DŽozef Dol.

Crnadak je na dašanjoj konferenciji za novinare u Banjaluci napomenuo da oko 80 odsto građana BiH podržava evropski put zbog čega su zvaničnici u BiH obavezni da izađu iz ćorsokaka.

On smatra da se sujeta, dnevna politika i međusobna optuživanja moraju ostaviti po strani, te napraviti konkretan i jasan iskorak o ovom pitanju.

"Mislim da je sada konačno vrijeme da se održi prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i vlada Republike Srpske i Federacije BiH u prisustvu kantonalnih premijera i gradonačelnika Brčko distrikta", istakao je Crnadak.

Crnadak je podsjetio da BiH ima mehanizam koordinacije i ukazao na važnost da se na jednom mjestu, na zajedničkoj sjednici okupe svi ljudi u BiH koji odlučuju o njenom evropskom putu da bi se pokazala odlučnost da se odgovori na preostala pitanja iz evropskog upitnika.

Govoreći o slučaju ambasadora BiH u Hagu Mirsade Čolaković, Crnadak je rekao da je iz tog slučaja vidljivo, a što nema nigdje u svijetu, da je normalno da jedan ambasador ne proslijedi pismo ministra.

"Ovim je otvorena `Pandorina kutija`, svaki ambasador, ministar pogotovo, od sada ima pravo da sam donosi odluku da li će neki dopis ili pismo proslijediti ili neće i kako god odluči neće snositi sankcije", objasnio je Crnadak, te dodao da se oni, koji su doveli do ovoga, treba dobro da zamisle.

Crnadak je podsjetio da su srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, on, i srpski narod u BiH, uprkos opstrukcijama, pobijedili.

"Ovi što likuju ovih dana izgleda da su to zaboravili. Sud u Hagu je odbacio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije i prilikom donošenja presude razmatrao moje pismo, što znači da je stiglo na vrijeme gdje je trebalo i uticalo na odlučivanje", zaključio je Crnadak.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE