• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostavkom Grahovca rad vlade neustavan?

Ostavkom ministra kulture i sporta, i zamjenika premijera FBiH Gavrila Grahovca rad Vlade FBiH mogao bi postati neustavan.

 Ostavkom Grahovca rad vlade neustavan? Izvor: MONDO

Na taj način dodatno je narušena nacionalna struktura u izvršnoj vlasti, upozorio je zamjenik predsjednika Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović.

"U Ustavu FBiH decidno piše da osam ministara mora biti iz bošnjačkog naroda, pet iz hrvatskog, i tri iz srpskog naroda. Već pola godine nemamo jednog bošnjačkog ministra i sad ostajemo bez ministra iz reda srpskog naroda. Odgovorni za ovakvu situaciju tvrde da po Statutu, Vlada bez dva ministra ima kvorum i može donositi odluke, ali donošenje odluka je jedno, a ustavna struktura drugo", istakao je Osmanović.

On je upozorio je da odluke federalne Vlade koje ne ispunjavaju odredbe Ustava FBiH i te kako mogu biti diskutabilne, pišu "Nezavisne novine". Premijer FBiH Mustafa Mujezinović tvrdi da ostavkom Grahovca rad Vlade prilikom odlučivanja neće biti narušen, ali da je dodatno narušen nacionalni balans, s obzirom da već nema jednog bošnjačkog ministra na poziciji ministra prostornog uređenja.

Iz Stranke za BiH potvrđeno je da je Gavrilo Grahovac, dopremijer Federacije BiH, ministar kulture i sporta i potpredsjednik ove stranke podnio ostavku na obe funkcije. Grahovac je u pismu naveo kako se ne slaže sa trenutnim sistemom po kojem poslanici imaju veća primanja od ministara.

Predsjedništvo Stranke za BiH u narednim danima će razmatrati pismo koje im je Grahovac uputio obrazlažući svoje odluke.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović tvrdi da ostavkom Grahovca rad Vlade prilikom odlučivanja neće biti narušen, ali da je dodatno narušen nacionalni balans, s obzirom da već nema jednog bošnjačkog ministra na poziciji ministra prostornog uređenja.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da će institucija predsjednika FBiH razmatrati ostavku Grahovca u utorak, 6. aprila.
"Tražiću da istovremeno bude imenovani novi ministar prostornog uređennja, i ministar kulture i sporta. U suprotnom neću dati saglasnost za imenovanje novog ministra kulture", rekao je Kebo.
U pismu Predsjedništvu Stranke za BiH, Grahovac je svoju ostavku obrazložio odlukom većine rukovodstva ove stranke da njeni poslanici u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta glasaju protiv zakona o platama.

Grahovac je u pismu istakao i da se ne slaže se trenutnim sistemom po kojem poslanici imaju veća primanja od ministara. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE