• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ako nije Orić, ko je kriv za ubistva?"

Autor SRNA

Srpske porodice smatraju da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću ruganje žrtvama

Porodice srpskih boraca koji su nestali na Petrovdan 1992. godine na Zalazju kod Srebrenice ističu da oslobađajuća presuda bivšem komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću predstavlja ruganje srpskim žrtavama, pokazuje da je sudstvo BiH korumpirano i pod bošnjačkim političkim uticajem i da se sve radi protiv Srba.

Oni pitaju ko je kriv za ubistva njihovih najdražih ako nije Orić i kada će Sud BiH procesuirati te krivce i saznati gdje su posmrtni ostaci nestalih.

Darko Rakić, čiji je otac zarobljen, pa ubijen, kaže da su posmrtni ostaci sa ostacima još devet zarobljenih pa ubijenih Srba na Zalazju slučajno pronađeni 2011. godine prilikom traženja nestalih Bošnjaka, a identifikovani i sahranjeni godinu kasnije.

"Moj otac je bio sa Slobodanom Ilićem za čiju smrt je Oriću suđeno i za šta je danas oslobođen. Zašto pravosuđe BiH nije podiglo optužbu za sve zločine koji su počinjeni pod Orićevom komandom nego su izuzeli samo tri slučaja, a zanemarili više od 2.000 srpskih žrtava od kojih su polovina bili civili koji su ubijeni pod njegovom komandom ili uz njegovo lično učešće", upitao je Rakić.

On ističe da današnja presuda govori da je sudstvo korumpirano, da je Sud BiH politički i pod bošnjačkim uticajem.

Desanka Dragičević, kojoj su nastradali suprug Svetislav, djever Miloš i nekoliko rođaka, kaže da zločinci nisu odgovarali ni za pokolj u Zalazju u Drugom svjetskom ratu kada su ubili oko stotinu mještana ovog sela i da se to ponavlja, jer za 25 godina još niko nije osuđen za ubistvo 32 poginulih i 22 zarobljenih pa ubijenih na Zalazju u posljednjem ratu.

"Oni su rugaju srpskim žrtvama i od takvog suda i države ništa dobro se ne može očekivati", kaže Dragičevićeva.

Staka Cvjetinović, čiji je muž Ivan nestao na Zalazju 12. jula 1992. godine, ističe da nema pravde za srpske žrtve.

"Najteže je porodicama koje još nisu došle do posmrtnih ostatataka svojih najdražih da ih dostojno sahrane i da znaju gdje su njihove kosti. Ova presuda je sramotna i nije ništa novo. Sve se ponavlja. Srbi se osuđuju, a počinioci zločina nad Srbima oslobađaju i to ne vodi pomirenju i perspektivi na ovom prostoru", kaže Cvjetinovićeva.

Anđelija Rakić, čiji su muž Svetozar i brat Nedeljko Gligić nestali, kaže da je ovo još jedan stres za porodice žrtava i njihovo ponižavanje i da se poslije ovakvih presuda ne može vjerovati Sudu i državi BiH.

"Sve se radi protiv Srba i ova država se mora raspasti", ističe Rakićeva.

Od 22 srpskih boraca koji su nestali na Petrovdan 1992. godine na Zalazju kod Srebrenice ni nakon 25 godina nije pronađeno još njih petoro.

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Medo

Sloboda .... Zato stoje njihov Covek....

XJB3

Mi ćemo da mu sudimo kad se najmanje bude nadao, i znaće zašto!

MONDO REPORTAŽE