• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lozančić: Odazvaću se samo sudovima u BiH

Iz moralnih razloga neću podnijeti ostavku na funkciju zamjenika predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže Niko Lozančić.

 Lozančić: Odazvaću se samo sudovima u BiH Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Niko Lozančić, za kojim je Opštinski sud u Zagrebu raspisao potjernicu za područje Hrvatske zbog sumnje da je deset godina od te zemlje nezakonito primao penziju, izjavio je da će se ukoliko dobije poziv "u svako doba dana i noći odazvati svim sudovima u BiH, ali nijednom drugom sudu van BiH".

On je rekao za sarajevski "Dnevni avaz" da iz moralnih razloga neće podnijeti ostavku na funkciju zamjenika predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i da mu to ne pada na pamet.

"Kada bih podnosio ostavku svaki put kada nekome padne na pamet da vrši pritisak na mene, ne bi me ni bilo u ovom poslu", smatra Lozančić.

Portparol Opštinskog suda u Zagrebu sudija Dražen Kevrić rekao je da je ovaj sud raspisao za Lozančićem centralnu potjernicu za područje Hrvatske, a ukoliko ona bude neuspješna, mogla bi biti raspisana međunarodna potjernica i zatraženo njegovo izručenje od BiH.

On je napomenuo da su u zagrebačkom sudu svjesni da čak i u slučaju raspisivanja međunarodne potjernice Lozančić ne bi mogao biti izručen Hrvatskoj, jer je državljanin i BiH i Hrvatske.

Kevrić je rekao da je Lozančiću određen takozvani disciplinski pritvor, jer nije mogla biti obezbijeđena njegova prisutnost u sudskom postupku.

Prema sazananjima sarajevskog lista "Dnevni avaz", Opštinski sud u Zagrebu će najvjerovatnije Lozančića procesuirati u odsutnosti, s obzirom da to dozvoljava hrvatsko pravosuđe, ali uprkos Sporazumu o izvršenju krivičnih sankcija između BiH i Hrvatske, BiH neće priznati takvu presudu, jer će biti donesena u odsutnosti.

Portparol Suda BiH Manuela Hodžić izjavila je za "Nezavisne novine" da ukoliko u Sud stigne zahtjev Hrvatske za ekstradicijom Lozančića, biće upotrebljena dosadašnja praksa da se ne ulazi u meritum, već će se tražiti dokazi o državljanstvu BiH, koja svoje državljane ne izručuje.

Opštinski sud u Zagrebu odredio je u subotu jednomjesečni pritvor zamjeniku predsjednika HDZ BiH i zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Niki Lozančiću i za njim raspisao centralnu potjernicu za područje Hrvatske.

Lozančić se tereti da je deset godina nezakonito od Hrvatske primao mjesečnu penziju od 5.248 kuna (oko 1.392 KM), iako je sve to vrijeme bio osiguran kao poslanik BiH.

Nezakonitim primanjem hrvatske penzije Lozančić je stekao 600.000 kuna (157.860 KM).

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE