• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izdvajanje jednog zločina ne doprinosi pomirenju

Deklaracija o Srebrenici je uslovljen i neprikladan dokument, jer je njime osuđen samo jedan zločin, ističe Savo Štrbac.

 Izdvajanje jednog zločina ne doprinosi pomirenju Izvor: MONDO

Deklaracija o osudi zločina nad Srbima u proteklom ratu na području bivše Jugoslavije, koja treba da bude usvojena u Skupštini Srbije, ni u kom slučaju ne može imati jednaku težinu i snagu kao Deklaracija o Srebrenici, ocijenio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Deklaracija o Srebrenici je uslovljen i neprikladan dokument, jer je njime osuđen samo jedan zločin. To nije u redu bez obzira na to koliko je taj zločin težak. Srbija je trebala jednom deklaracijom osuditi sve zločine proteklog rata, bez obzira ko ih je počinio i nad kojim narodom", rekao je Štrbac.

On je naveo da druga deklaracija u Skupštini Srbije ne može imati jednaku snagu kao prva o Srebrenici.

"Ako se donose dvije deklaracije neminovno je pitanje zašto nisu istovremeno usvojene. Očigledno je trebalo istaći Deklaraciju o Srebrenici koja će biti mnogo više medijski predstavljena od druge deklaracije. Čini mi se da je prva deklaracija napravljena za međunarodnu i regionalnu upotrebu, a druga za domaću kako bi se zadovoljili Srbi koji su tražili univerzalnu deklaraciju", izjavio je Štrbac za "Glas Srpske".

Navodeći da postoji opasnost od političkih zloupotreba Deklaracije o Srebrenici, Štrbac je istakao da će to sasvim sigurno najviše činiti bošnjački političari iz Sarajeva, koji uporno zagovaraju tezu da je Republika Srpska zločinačka i da je treba ukinuti.

On je dodao da se po reakcijama zvaničnog Brisela i Vašingtona povodom usvajanja deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije može zaključiti ko je Srbiji sugerisao da usvoji tu deklaraciju, koja je očigledno uslovljena.

Komentarišući nezadovoljstvo bošnjačkog političkog i vjerskog vrha sadržajem deklaracije, budući da je izostavljena riječ genocid, Štrbac je istakao da Bošnjaci nastoje da održe stereotip da su jedino oni žrtve, iako brojne činjenice govore da su počinili zločine nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

"I da je bila uvrštena riječ genocid oni bi opet bili nezadovoljni", naglasio je Štrbac.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE