• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeni ostaci srpskih žrtava u Vozući

Autori mondo.ba Autori SRNA

Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, obavljena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam lica.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, riječ je o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su pronađeni kompletni posmrtni ostaci tri lica i nekompletni ostaci četiri nastradale osobe.

Posmrtni ostaci biće prevezeni u Banjaluku, gdje će biti izvršeno njihovo sudsko-medicinsko vještačenje kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

U Tužilaštvu navode da će pronalaženje ovih posmrtnih ostataka značajno doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće.

Ekshumaciju je koordinisao istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu su učestvovali predstavnici Instituta za nestala lica BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, kao i pripadnici BH MAK-a i Federalne Uprave civilne zaštite.

Proces ekshumacije biće nastavljen u narednom periodu.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, učestvuje u procesima ekshumacija gotovo svakodnevno, na lokacijama u svim krajevima BiH, na kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

"U Tužilaštvu navode da će pronalaženje ovih posmrtnih ostataka značajno doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće." Ni rijec vam nisam povjerovala! Zar su to prva tijela tu pronadjena pa ste njih cekali da procesuirate?! Nadam se da ce pronalazak tijela omoguciti kakav-takav mir njihovim porodicama i spokoj dusama.

MONDO REPORTAŽE