• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moratinos i Stajnberg podržali BiH

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos ocijenio je da je u BiH postignut napredak na putu ka EU, ali da treba ići i dalje i činiti korake napred u čemu će EU dati podršku Bosni i Hercegovini.

 Moratinos i Stajnberg podržali BiH Izvor: MONDO

Moratinos i zamjenik državnog sekretar SAD Džejms Stajnberg sastali su se u utorak u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH sa kojima su razgovarali o političkoj situaciji u BiH.

Moratinos je najavio održavanje sastanka na visokom nivou u junu u Sarajevu, na kojima bi predstavnici zemalja članica EU i SAD razgovarali o budućnosti zapadnog Balkana.

Istakao je da je to zapravo poruka da je evropska budućnost BiH i zemalja zapadnog Balkana "nepovratna".

I Stajnberg je dao podršku američke administracije BiH na putu ka NATO-u i EU i naglasio da "SAD žele biti partneri u prevazilaženju problema u BiH".

Stajnberg je naglasio da SAD žele da BiH ide koracima koji će je dovesti do toga da bude spremna da sama preuzme odgovornost za članstvo u NATO-u i EU.

Američki zvaničnik je naglasio važnost procesa uništavanja viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava i da su eksperati NATO-a spremni da pomognu BiH u ubrzavanju tog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju, te da BiH čini izuzetne napore kako bi došla do tih ciljeva.

Oni su naglasili da je Predsedništvo BiH donelo važne odluke koje se tiču uništavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Istakli su i da su donesene važne odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u Avganistanu, sve s ciljem ubrzanog puta BiH ka NATO-u, odnosno dobijanju MAP-a, te su iskazali nezadovoljstvo što
BiH, uprkos načinjenim krupnim koracima, nije dobila MAP.

Stajnberg i Moratinos su doputovali u dvodnevnu posjetu BiH, a sutra će se u Sarajevu sastati sa predstavnicima političkih partija u BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE