• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Tadić me pozvao u Beograd

Na dan kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici Boris Tadić me je pozvao telefonom, kaže Sulejman Tihić, lider SDA.

 Tihić: Tadić me pozvao u Beograd Izvor: MONDO

Spominjanje presude Međunarodnog suda pravde (MSP) u Deklaraciji o Srebrenici na najbolji način je nadomjestilo izostanak riječi genocid, ocjenjuje predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Tihić kaže za "Danas" da ga je, na dan kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, predsednik Srbije Boris Tadić telefonirao i pozvao da dođe u posjetu Beogradu.

"Prihvatio sam poziv i najvjerovatnije ću u maju realizovati tu ideju", kaže on.
Tihić kaže da je Deklaracija važan korak u suočavanju s prošlošću, odnosno sa istinom koja se dogodila u Srebrenici.

"To će pozitivno uticati i na javno mnjenje i vlasti Republike Srpske (RS), kako bi se jedna slična deklaracija donijela i u parlamentu BiH. To je važan korak ka poboljšanju odnosa Sarajeva i Beograda, odnosno ka unaprijeđenju saradnje dvije zemlje", kaže on.

Tihić objašnjava da iako u Deklaraciji nema riječi genocid, spomenje se presuda Međunarodnog suda u Hagu, a u toj presudi se spominju i reč genocid i broj žrtava i ko je za sve to odgovoran.

"To je u Deklaraciji na najbolji način nadomestilo samu riječ genocid. Čak, mislim da je bolje spomenuti presudu MSP nego upotrebiti samo termin genocid. Dakle, pominjanje presude je sadržajnije i, u tom smislu, zamjena je dobra", rekao je on.

(FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE