• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnici EU i SAD sa političarima u BiH

U toku je sastanak Štajnberga i Moratinosa sa premijerom RS i liderom SNSD Miloradom Dodikom.

 Predstavnici EU i SAD sa političarima u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je ohrabren razgovorima sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom i šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom i izrazio nadu da će u Sarajevu u junu biti održan ministarski sastanak na kome će BiH i cijeli region dobiti šansu za novi početak.

"Ohrabren sam da je vrlo jasno, tvrdo i čvrsto partnerstvo SAD i EU kada je riječ o budućnosti regiona, posebno BiH, a to je da ćemo biti jedna zemlja u NATO i EU. To je apsolutno nepromjenjiv parametar u američko-evropskom partnerstvu. Kada ćemo biti članice EU i NATO i sa kojim vođstvom to neće odlučivati ni SAD ni EU", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je istakao da je ohrabren time što je kod Štajnberga i Moratinosa uočio spremnost da se pomogne da BiH 2010. godine bude "zemlja novog početka", o čemu će "odlučivati građani BiH 3. oktobra na jedinom referendumu koji je u ovoj zemlji moguć, legalan i potreban".

 "Najviše smo razgovarali o tome šta učiniti poslije 3. oktobra. Posebno sam zadovoljan što sam od sagovornika čuo da u ovih šest mjeseci do izbora vlast mora građanima da položi račune o tome šta je uradila i šta hoće da uradi na polju ekonomije, vladavine prava, socijalnih reformi, obrazovanja i zdravstva i da se o tome u BiH razgovara", rekao je Lagumdžija.
 On je izrazio očekivanje da na sastanku u junu SAD, EU i drugi partneri, koji su učesnici Dejtonskog sporazuma i koji su zainteresovani za ovaj region, "daju jasnu poruku da su EU i NATO sudbina BiH kao jedne zemlje, a da će sve što je narušavanje ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma biti sankcionisano od međunarodne zajednice".

 Lagumdžija je rekao da sa Štajnbergom i Moratinosom nije razgovarao o madridskoj deklaraciji, jer je "stav SDP-a BiH o tome poznat". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE