• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od juna putujemo bez viza!

BiH u junu definitivno dobija bezvizni režim, potvrdili premijer RS Milorad Dodik i lider SDA Sulejman Tihić.

 Od juna putujemo bez viza! Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik saglasio se danas sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom i šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom da BiH jeste i da treba da bude usmjerena ka Evropskoj uniji.

Dodik je istakao da je na sastanku rečeno da će BiH u junu definitivno dobiti bezvizni režim, te da bi to trebalo biti proglašeno nakon konferencije "EU - zapadni Balkan" 2. juna u Sarajevu.

"Na stolu nije bilo nikakvih papira", rekao je Dodik nakon sastanka i dodao da, prema tome, ništa nije ni potpisano. Prema njegovim riječima, predočeno je šta se očekuje od BiH i od odluke Evropskog suda u Strazburu, kojom je rečeno da se krše evropska rezolucija o ljudskim pravima i da bi to trebalo prilagoditi, kako poslije ne bi bilo problema u vezi sa legitimnosti izbora.

Dodik je rekao da je na sastanku predložio hitno usaglašavanje ustava sa tom odlukom."Apelujem na druge da dođemo do tog rješenja, jer je ono moguće sada", rekao je Dodik i dodao da zna da to ne zadovoljava neke druge strane, ali da rješava problem u vezi sa poštivanjem evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je rekao da je tokom sastanka bilo riječi i o problemima u vezi sa vojnom imovinom, navodeći da je davno moglo biti riješeno pitanje perspektivne imovine Ministarstva odbrane BiH, jer je to 69 lokacija od kojih je 21 u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, nerješavanjem ovog pitanja vrši se pritisak na druga pitanja.
Kada je u pitanju pokretna imovina, Dodik je izrazio skepticizam u domaće komisije koje vrše zloupotrebe vezano za postupanje sa preostalim oružjem i municijom i njegovim uništavanjem.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi o odlasku kontingenta vojske BiH u Avganistan, ističući da on nema ništa protiv odlaska, ali da neće podržati da taj kontingent bude u okviru turskog kontingenta, jer se "Turska ovdje ponaša navijački i podržava isključivo jednu stranu".

Dodik je rekao da se nadležnosti sa RS na BiH ne mogu unijeti u Ustav BiH, jer su mnoge prenesene uz pomoć političko pravnog nasilja, prije svega visokih predstavnika.

"Sud i Tužilaštvo BiH ne može da dobije ustavnu poziciju koju sada ima. Ono mora biti redefinisano. Mi smo spremni da prihvatimo neki oblik suda i tužilaštva na nivou BiH", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentariše svoju izjavu o mirnom razdruživanju, Dodik je rekao da teritorijalna cjelovitost i međunarodni kapacitet BiH nije sporan, ali da je sporno sve ono što je nastalo na bazi političkog i pravnog nasilja, prije svega međunarodnih predstavnika koji su RS dovodili u poziciju da bude eksperiment.

"Ukoliko se to nastavi sve su varijante otvorene. Ako se budemo pridržavali izbornog Dejtona mi smo sve dalje od ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH". Dodik je istakao da cilj evropskog puta ne može biti ukidanje RS.

"Ako nas tjerate da RS bude umanjenja vi za vi nekog evropskog puta, onda hvala za taj put" poručio je Dodik.

"Miguel Moratinos jasno mi je rekao da će u junu na sastanku u Sarajevu, na kojem će biti razgovarano o Evropskoj uniji i zemljama zapadnog Balkana, biti zvanično objavljeno da se BiH ukidaju vize, kazao je predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić nakon susreta sa Štajnbergom i Moratinosom.

Predsjednik SDA BiH je sa Džejmsom Štajnbergom i Miguelom Moratinosom razgovarao i o ostalim pitanjima bitnim za BiH i njenu budućnost.

U razgovoru s njima Tihić je istakao da smatra da ovo nije dobro vrijeme da se razgovara o ustavnim promjenama.

"Svjedoci smo 2006. godine i činjenice da oni koji su potpisali aprilski paket, a koji su imali hrabrost da prave kompromise, nisu dobili izbore. Dobili smo takve opcije koje u posljednje četiri godine nisu ništa uradile - pojasnio je Tihić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE