• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski poslanici traže ostavke članova VSTS-a

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, a tokom diskusije poslanici iz Republike Srpske zatražili ostavke članova VSTS-a.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, a tokom diskusije poslanici iz Republike Srpske iznijeli su veliki broj primjedbi na loš i neefikasan rad ove i drugih pravosudnih institucija.

Oni su ove institucije nazvali "kamenom spoticanja u BiH", a od članova VSTS-a BiH zatražili su ostavke.

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija prezentovao je izvještaj i naveo da ova institucija djeluje u veoma teškim ekonomsko-političkim uslovima, uz stalne optužbe na rad pravosuđa u BiH.

"Pravosuđe BiH ne može da bude dežurni krivac za složeno stanje u BiH", rekao je Tegeltija.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković naveo je da ovaj izvještaj predstavlja "skup statističkih podataka" i da ne pokazuje stvarno stanje u pravosuđu BiH.

Dušanka Majkić (SNSD) istakla je da je ograničenje Kolegijuma na pet minuta za diskusiju veoma malo, i da nije dovoljno za razgovor o ovom izvještaju.

Ona je ukazala na probleme u vezi sa imenovanjima na pravosudne funkcije, dicsiplinskom odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija, kao i na činjenicu da VSTS kao regulator i nosilac reforme u pravosuđu BiH nije ispunio taj zadatak.

Ona kaže da je VSTS propustio priliku da razmotri probleme u vezi sa pristrasnošću i ratnom prošlošću sudija u Sudu BiH, poput Šabana Maksumića koji je oslobodio ratnog zločinca Nasera Orića.

Majkićeva je nabrojala mnoga stratišta od Sijekovca, preko Ozrena do Trnova i Sarajeva, i drugih mjesta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojima su stradali Srbi, a da zločini nad njima nikada nisu procesuirani.

Ona je uputila kritike i na račun poslanika u parlamentu BiH jer nisu uspjeli da u posljednjih 13 godina donesu izmjene Zakona o VSTS-u.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksanra Pandurević konstatovala je da VSTS radi veoma loše i pozvala predsjednika VSTS-a i njegove članove da podnesu ostavke.

Milica Marković (SNSD) istakla je pojačano interesovanje javnosti za rad pravosudnih institucija. Ona je naglasila da su porodice srpskih žrtava ogorčene selektivnom pravdom koju sprovode ključne pravosudne institucije u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović pokušao je da dokaže da je sudska vlast u BiH značajan faktor društva, pri čemu se založio za izmjene zakona o VSTS-u, kao i promjenu načina izbora njegovih članova - transparentno i javno, sa pojačanom odgovornošću nosilaca i ostalih pravosudnih funkcija.

Momčilo Novaković (NDP) rekao je da niko od srpskih poslanika ne traži balans u presudama licima osumnjičenim za ratne zločine, nego da se ti procesi vode nezavisno, nepristrasno i profesionalno, bez uticaja na sudije i medije, a da o tome treba da vodi računa upravo VSTS.

"Zbog svog lošeg rada, i u ovom, kao i u prethodnim mandatima, članovi VSTS-a treba da podnesu ostavke", istakao je Novaković.

Zaim Backović (BPS) smatra da pravosuđe mora da bude servis građana, "a ne instrument političkih oligarhija".

Neki od poslanika iz Federacije BiH pitali su da li je VSTS "etička ili etnička institucija".

Zbog nedostatka kvoruma, u 17.30 časova data je petnaestominutna pauza, nakon čega bi Predstavnički dom trebalo da nastavi rad. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE