• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijenja se natpis na sarajevskoj Vijećnici?

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Gradsko vijeće Sarajeva je na jučerašnjoj sjednici usvojilo inicijativu odbornika Mire Lazovića za otvaranje procedure o statusu i tekstu ploče na ulazu u Vijećnicu. Mnogi smatraju da sporni tekst vrijeđa srpski narod.

 Mijenja se natpis na sarajevskoj Vijećnici? Izvor: MONDO/Samir Cacan

Gradsko vijeće je usvojilo zaključak da se formira ekspertska komisija za ovo pitanje koju će činiti članovi kolegijuma Gradskog vijeća, predstavnici Komisije za nacionalne spomenike BiH, kao i relevantni istoričari koji će predložiti konačni tekst ploče.

U zgradi Vijećnice se prije rata nalazila Nacionalna i univerzitetska bibilioteka Bosne i Hercegovine koja je zapaljena, kako se pretpostavlja, granatama koje su došle sa položaja VRS. U plamenu je je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Miro Lazović smatra da ploča na Vijećnici treba da ostane, ali da njen sadržaj treba se promijeni te kako kaže ''odgovara pravim istorijskim činjenicama''.

- Moj stav je da bi u sadržaju teksta te ploče trebalo stajati da su Vijećnicu zapalili pripadnici tzv. vojske Republike Srpske, a ne kako sada stoji srpski zločinci. Grupa koja je formirana će u konačnici predočiti konačni tekst te ploče koja će odgovarati istorijskim činjenicama, a ne buditi kolektivnu odgovornost bilo kog naroda - naveo je Lazović, a prenijeli su sarajevski mediji. 

Profesor Dušan Šehovac, mr.sci socioloških nauka, kaže da u Sarajevu i Federaciji BiH - kad i pokrenu nešto u ime pomirenja, razumijevanja i uspostavljanja istine o ratnim dešavanjima iz rata u BiH, kao što je ova incijativa Mire Lazovića - to ne može proći bez uvrede jer se Vojska Republike Srpske naziva takozvana. 

- U BiH postoji dosta spomen obilježja i na njima se na različit način imenuju srpske snage koje su počinile određene zločine. Prvi primjer je spomen obilježje u Srebrenici na kom piše: "Na ovom mjestu 12.04.1993. godine, od granata ispaljenih sa srpskih položaja ubijeno je 74, a ranjeno oko 100 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja. Srebrenica 1993.-2013." Znači polazi se od formulacije koja ne vrijeđa: "granata ispaljena sa srpskih položaja" da bi na primjerima desetina spomen ploča u Sarajevu, pa i na ovoj na Vijećnici napisali "srpski zločinci", dok na spomen ploči koja se nalazi na Tuzlanskoj kapiji stoji natpis "srpski fašistički agresor". Na svakom spomen obilježju postoji preciziran broj žrtava" - kaže Šehovac za MONDO.

Naš sagovornik, Sarajlija i svjedok događaja u ovom gradu, navodi da druga praksa važi za spomen obilježja kojima se obilježavaju mjesta stradanja srpskog naroda.

- U Sarajevu imamo spomenik srpskim civilnim žtvama u Ledićima gdje na spomeniku piše da su to "žrtve ratnih dešavanja iz prethodnog rata u BiH". Dva spomen obilježja su postavljena u Sarajevu i istog dana kad su postavljeni su uništeni, polomljeni. Prvo obilježje postavljeno je na Kasarnu Viktor Bubanj sa sljedećim tekstom: "Na lokaciji Kasarne Viktor Bubanj u toku rata 1992-1995. godine bio je uspostavljen Logor smrti za Srbe". Drrugo obilježje vezano je za mjesto zločina nad Srbima iz Sarajeva, Kazani na Trebeviću, na kojoj je napisano: "Civilnim žrtvama ratnog zločina u Sarajevu počinjenog od strane pripadnika 10. brdske brigade AR BiH" - objašnjava Šehovac.

On dodaje i da je spomen ploča sadržajno smiješna i neprecizna, jer ploča navodno stoji na mjestu na kom je Vijećnica zapaljena, a to nije tačno jer je Vijećnica pogođena granatama sa nekog drugog mjesta, te da i zbog toga i zbog vrijeđanja srpskog naroda, sadržaj teksta treba promijeniti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE