• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci "preuzimaju" Oružane snage BiH

Drastično prekršen princip o nacionalnoj zastupljenosti pri donošenju odluke o produženju profesionalne vojne službe za 1.451 vojnika

 Bošnjaci "preuzimaju" Oružane snage BiH Izvor: MONDO

Ministarstvo odbrane BiH donijelo je odluku o produženju profesionalne vojne službe za tri i po mjeseca, mimo zakonske procedure, za 1.451 vojnika, među kojima je 913 Bošnjaka, čime je grubo prekršen princip o nacionalnoj zastupljenosti u Oružanim snagama BiH, piše "Glas Srpske", pozivajući se na ovo ministarstvo.

Odlukom o produženju vojne službe od 1. marta do 17. juna, osim za 913 Bošnjaka, angažman je produžen za 284 Srbina i 254 Hrvata, čime je prekršen princip prema kojem ukupnu strukturu Oružanih snaga BiH čini 45,9 odsto Bošnjaka, 33,6 Srba i 19,8 odsto Hrvata.

Prema ovom principu, službu je trebalo produžiti za 666 Bošnjaka, 487 Srba i 287 Hrvata.

Osim toga, prekršena je i odredba Zakona o Oružanim snagama BiH prema kojoj se služba ne može produžiti vojnicima starijim od 35 godina, a ovim aktom angažman je produžen za 209 vojnika koji su stariji od 40 godina.

Riječ je o 102 Bošnjaka i 107 Hrvata. Nijednom Srbinu pripadniku Oružanih snaga BiH koji je stariji od 35 godina nije produžena služba.

Izvor "Glasa" kaže da je riječ o pokušaju Bošnjaka da potpuno preuzmu Oružane snage BiH, iz kojih se najviše protjeruju srpski vojnici, kao i da Ministarstvo uporno ignoriše zakonsku obavezu da redovno dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH izvještaje o nacionalnoj strukturi Oružanih snaga BiH i odluke o produženju službe vojnicima.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić potvrdila je da ova komisija nije upoznata sa odlukom Ministarstva o produženju službe za 1.451 vojnika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE