• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ganić i Silajdžić krivi i za stradanja Hrvata"

Predsjednik HDZ-a Maglaj Anto Marinčić optužio Ejupa Ganića i Harisa Silajdžića za zločine nad Hrvatima koje "niko ne pominje"

 "Ganić i Silajdžić krivi i za stradanja Hrvata" Izvor: MONDO

Anto Marinčić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Maglaja i bivši komandant HVO-a, optužio je ratnog lidera bosanskih muslimana Ejupa Ganića i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića za zločine nad Hrvatima koje "niko ne pominje".

"Veliki broj bošnjačkih funkcionera je umjesto u zatvorima, završio na državnim funkcijama. Najnoviji primjer je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić koji se tereti za zločine nad bugojanskih Hrvatima", rekao je Marinčić.

On je okrivio Ganića za rat između muslimana i Hrvata u srednjoj Bosni 1993. godine.

"Ganić ne može biti odgovoran samo zbog zločina u Dobrovoljačkoj, on je počinio mnogo veći zločin prema muslimanskom i hrvatskom narodu u proteklom ratu, zbog čega je stradalo na desetine hiljada nevinih ljudi. Ganić je dosljedni sljedbenik i provodilac ideje Alije Izetbegovića iz njegove `Islamske deklaracije` u formiranju muslimanske države u BiH. U to su se Hrvati u srednjoj Bosni uvjerili sredinom jula 1993. godine kada je Ganić tajno održao sastanke u Tešnju, Maglaju, Zavidovićima i Žepču, bez prisustva predstavnika hrvatskog naroda", naveo je Marinčić za "Ekstra magazin".

On je kaže da je 12. jula 1993. godine čekao Ganića, dok je on tajno razgovarao sa svojim sunarodnicima kako će "disciplinovati Hrvate".

"Za te njegove tajne sastanke saznao je tadašnji žepački dekan Josip Mikić, koji je intervenisao kod Unprofora. Njihovi vojnici su kod Zenice zaustavili Ganićevo vozilo i vratili ga nazad u Žepče, na pregovore. Priča mu se zasnivala na nekakvoj teoriji kako mi nismo Hrvati, već bosanski katolici. I eto zbog čega je došlo do rata između naša dva naroda", pojasnio je Marinčić.

On je ocijenio da je, nakon hapšenja Ganića na osnovu optužnice Srbije za ratne zločine u BiH, Silajdžić hitno odletio u London, ne radi Ganića, već radi sebe.

"Silajdžićeva uloga u ovom ratu se ne može amnestirati. Došao je i u sukob s Dževadom Galijaševićem, (tadašnji načelnik opštine Maglaj), koji je bio član njegove stranke, zbog Galijaševićeve odluke da očisti Bočinju od mudžahedina i vrati Srbe. Silajdžić se tome mnogo opirao", naveo je Marinčić.

On kaže da Ganićevo hapšenje u Londonu ima `političku pozadinu` i da je Silajdžiću potpuno jasno da će i on doći na red. "Takođe, sasvim je sigurno da Izetbegović mlađi zna mnogo više od Dobrovoljačkoj od drugih, jer je sve vrijeme te operacije bio uz Ganića", dodao je Marinčić.

Navodeći da većina brigada Armije BiH ispred svog imena ima prefiks - slavna, Marinčić je rekao da će jednog dana kada pred lice pravde dođu, između ostalih Dževad Mlaćo ili aktuelni ministar Cikotić, za zločine nad Hrvatima Bugojna, kao i odgovorni za ostale zločine, poput onih u Kazanima, postaće jasno kakve su to `slavne` brigade. "Jer, u pravilu tako su titulisane one jedinice koje su počinile najveće zločine", smatra on.

"O zločinima koje su počinili Ganić, Silajdžić i ostali razgovarao sam 2000. godine i sa generalom Žakom Klajnom. Kada mi je potvrdio predubjeđenje da su Hrvati isključivi krivci za rat sa Muslimanima, objasnio sam mu da činjenice govore drugačije - da je Ganić napravio zločin prema Muslimanima i Hrvatima. Ponudio sam dokaze i svjedoke za Hag", rekao je bivši komandat HVO-a.

Međutim, Haško tužilaštvo se nikada nije bavilo Ganićem, već je njegov slučaj prepustilo pravosuđu BiH, pa se kod Bošnjaka stvorio utisak da je on, zapravo, oslobođen.

"U toj činjenici se mogu tražiti razlozi zašto je istraga u Ganićevom slučaju tapkala u mjestu. Sada, kad je Srbija preuzela slučaj, kad je došlo do Ganićevog hapšenja u Londonu, nastala je panika. Ne radujem se ničijoj nesreći, pa ni Ganićevoj, ali neka dokazuje svoju nevinost pred srbijanskim pravosuđem. Sarajevo je propustilo tu šansu", zaključio je Marinčić.

Prema navodima ovog lista, ratni lider bosanskih muslimana Ejup Ganić stupio je na političku scenu kao Jugosloven da bi kasnije postao "akademski" blizak sa Muratom Šabanovićem koji je minirao spomenik nobelovca Ive Andrića u Višegradu. Šabanović je ranije ispričao da ga je Ganić "prosvijetlio", naredivši mu da sruši Andrićevu bistu u Višegradu.

Šabanoviću je za rušenje Andrićeve biste Ganić obećao poslovni prostor, preko Islamske vjerske zajednice. A Ganić i saradnici su, prema ovom svjedočenju, sa kasetom, koja je kasnije "nestala", išli po arapskim zemljama da bi prikupljali novac pokazujući kako su Bošnjaci srušili spomenik "svom Salmanu Ruždiju".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE