• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bičakčić i Čović oslobođeni krivice

Bivši premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić i bivši federalni ministar finansija Dragan Čović oslobođeni optužbi

 Bičakčić i Čović oslobođeni krivice  Izvor: MONDO

Bivši premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić i bivši federalni ministar finansija Dragan Čović prvostepenom presudom Suda BiH oslobođeni su optužbe za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Bičakčić i Čović optuženi su da su u funkciji premijera i ministra finansija FBiH, bez odluke Vlade, 18. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 1999. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobren iznos od 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Oni su, zatim, 20. januara 1999. godine, navodno donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 miliona KM za istu namjenu, na osnovu kojih odluka je izvršena kupovina stanova za nekoliko lica.

"Mislim da je svaki moj komentar na ovu presudu suvišan. Žao mi je što sam ovdje proveo vrijeme. Ja sam davno kazao da nisam prekršio ni jedan zakon ove zemlje radeći na poslu zamjenika premijera i ministra finansija Federacije. Ponosan sam na ono što sam radio", izjavio je Čović nakon izricanja oslobađajuće presude.

Tužilaštvo BiH će temeljno izanalizirati presudu i uložiti žalbu u ovom predmetu, jer i dalje smatra da postoje elementi krivičnog djela i da postoji odgovornost zato što se radi o veoma veliki iznosima za koje je oštećena Federacija BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE