• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema prenosa nadležnosti

U razgovoru sa Štajnbergom i Moratinosom, premijer RS podvukao da ne želi mijenjati Ustav, ako ta promjena podrazumijeva prenpšenje nadženosti RS na BiH.

 Dodik: Nema prenosa nadležnosti Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je u razgovoru sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom i šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom jasno rekao da nije zainteresovan za fundamentanu promjenu Ustava BiH koja bi podrazumijevala ugradnju prenesenih nadležnosti.

„U tom pogledu u Ustav ne mogu da se ugrade nadležnosti koje je oteo visoki predstavnik i prenio na nivo BiH ili je to urađeno na neki sumnjiv način mimo Dejtona. Spremni smo da razgovaramo, ali nismo spremni da pristanemo na sve ono što bi ugrozilo dejtonsku poziciju RS“, rekao je Dodik u četvrtak u Banjaluci.

On je naveo da je u Sarajevu razgovarano o fundamentalnim pitanjima funkcionisanja BiH i da mu u razgovorima ništa nije ponuđeno da potpiše, niti bi išta potpisao, kao i da "nije vidio (madridsku) deklaraciju o kojoj se pričalo u medijima".

„Znam u načelu šta bi ona otprilike trebalo da sadrži, ali nisam vidio papir koji bi bio osnova za neke razgovore. Jasno mi je da od sastanka u Madridu nema ništa, jer ne postoji saglasnost i tako je rečeno. To je i ranije više bila spekulacija, nego realna mogućnost“, rekao je Dodik.

On je naveo da je to jedan u nizu sastanaka od kojih se u BiH mnogi traumiraju, navodeći da za to nema potrebe, jer postoje centri gdje se "traumatične osobe mogu liječiti".

Premijer RS je istakao da ima jasnu politiku i da je ona je vezana za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske i da od toga neće odustati.

„Mislim da se previše pažnje dalo svemu tome, te da se radi o veoma načelnom razgovoru o mnogim pitanjima u kojem se manifestovala zainteresovanost Evrope i SAD, za koju se znalo i ranije, u vezi sa pitanjima koja su važna za ovaj region, a time i BiH“, naveo je Dodik.

On je istakao da je od ogromnog značaja činjenica da će u junu biti riješeno pitanje bezviznog režima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE