• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za naknade više od 1,8 miliona KM

Članovima nadzornih i upravnih odbora, te raznih komisija iz budžeta institucija BiH prošle godine je isplaćeno više od 1,8 miliona KM

 Za naknade više od 1,8 miliona KM Izvor: MONDO

Najviše je potrošeno za naknade članovima upravnih i nadzornih odbora, kojima je isplaćeno 779.920 KM, pišu "Nezavisne novine". Većina od 60 institucija BiH ima upravne i nadzorne odbore, a svi članovi imaju pravo na naknade osim ako nisu imenovani po funkciji.

Skoro 700.000 KM prošle godine je potrošeno za isplatu naknada za članstvo u komisijama, čije formiranje je predviđeno zakonima, poput Komisije za plate i naknade u institucijama BiH koja je potrošila 34.216 KM. Da bi bio donesen zakon na osnovu kojeg je formirana prethodna komisija, bilo je neohodno osnovati Komisiju za izradu Nacrta zakona o platama i naknadama u institucijama BiH za čiji rad je potrošeno 20.040 KM.

Za rad Odbora za žalbe policijskih službenika iz budžeta je isplaćeno 180.994 KM, dok je Komisija za pomilovanje osuđenih osoba za krivična djela iz nadležnosti Suda BiH dobila je 12.098 KM, iako je prošle godine uputila sedam zahtjeva Predsjedništvu BiH za amnestiju, od čega su četiri prihvaćena.

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH potrošila je prošle godine 63.600 KM samo za naknade, a u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je nedavno preuzelo njihove predmete, dobili su 2 510 urađenih od ukupno 24 507 predmeta.

Od 824 odluke o oduzimanju državljanstva, 37 je završilo na Sudu BiH, a 16 je već vraćeno na ponovno odlučivanje. Ova komisija prošle godine nije ni radila, ali su u Ministarstvu finansija i trezora rekli da su u toj godini dijelom isplaćene naknade za rad komisija iz 2008. godine u iznosu 259.683 KM.

Vijeće za sport BiH prošle godine je za naknade dobilo 19.500 KM, a Komisiji za uslovni otpust osoba koje je osudio Sud BiH isplaćeno je 23.708 KM.

Najviše se troši na komisije pred kojima se polažu stručni ispiti, pa je Komisija za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH za naknade dobila 42.396 KM, a Komisija za polaganje stručnog upravnog ispita BiH 158.839 KM.

Neka radna tijela formirana su da bi bili spriječeni nepotrebni troškovi u institucijama, pa je formirana Komisija za zajedničke javne nabavke u institucijama BiH čiji su članovi prošle godine dobili 54.144 KM.
Žalbeno vijeće pri Savjetu ministara BiH za naknade je potrošilo 41.320 KM, a Komisija za deminiranje 43.013 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH tvrde da je donošenjem odluke koja reguliše formiranje, rad i isplatu naknada komisijama omogućena ušteda u budžetu, posebno kada je riječ o interresornim radnim grupama. Ipak, na ime naknade za rad u komisijama, koje je osnovao Savjet ministara BiH, te drugim interresornim radnim grupama, iz budžeta je isplaćeno 365.130 KM. Prema evidencijama Kancelarije za državnu reviziju, za rad ovih komisija u 2008. godini potrošeno je oko 500.000 KM, ali su komisije parlamenta BiH potrošile 227.000 KM. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE