• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cikotić bespravno u stanu bivšeg oficira JNA?!

Bivši oficir JNA Dmitri Arula tvrdi da u njegovom stanu u Sarajevu bespravno stanuje ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

 Cikotić bespravno u stanu bivšeg oficira JNA?! Izvor: MONDO

Kantonalni sud u Sarajevu, presudom od 21. oktobra 2009. godine, stan koji je u vlasništvu Arula definitivno je od njega oduzeo, potvrdivši tako da u tom stanu može nastaviti da bespravno stanuje Cikotić.

Arula je rekao "Glasu Srpske" da je riječ o odluci drugostepenog suda, bez prava na žalbu.
"Taj stan od oko 100 kvadratnih metara otkupio sam od vojnog stambenog fonda u februaru 1992. godine, ali smo sredinom te godine zbog rata morali da odemo iz Sarajeva. Cikotić već godinama nezakonito stanuje u njemu, jer je na nepoznat način uspio da ga otkupi", kaže Arula.

On ističe da je presudu o tome da nema pravo na taj stan donio Opštinski sud u Sarajevu u novembru 2005. godine. NJegov branilac se žalio na tu presudu, ali je, kaže, trebalo čak četiri godine da drugostepeni, Kantonalni sud odluči da se žalba odbija i da se potvrdi prvostepena odluka Opštinskog suda.

"Iako mi priznaju pravnu valjanost ugovora, navode da se radi o državnom interesu i da mi bivši oficiri nismo izbjeglice nego smo svojom voljom otišli u neku od vojski. Navode da mogu da dobijem obeštećenje od 500 KM po kvadratu, minus amortizacija za vrijeme za koje smo odsutni. Znači, za stan bih dobio oko 20.000 evra, a vrijedan je oko pet puta više", istakao je Arula. On dodaje da mu je advokat rekao da mu žalba i zahtjev za reviziju Ustavnom sudu ne bi mnogo vrijedili, a da ima kolega kojima nije pomogao ni sud u Strazburu.

Arula se od 1999. do 2005. godine pet puta zvanično obraćao Ministarstvu odbrane FBiH koje je raspolagalo "napuštenim" stanovima, ali adekvatan odgovor nikad nije dobio.
On kaže da je pisao i Cikotiću sa molbom da ovo pitanje definitivn riješi "jer to može, samo ako hoće".
U krugu jedne beogradske kasarne Arule već 18 godina koriste privremeni smještaj. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE