• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužio sam sebe

Svjedočenje predsjednika ratnog predsjedništva Bugojna Dževada Mlaće prekinuto nakon što je on u sudnici pročitao bilješku iz ratnog dnevnika

 Optužio sam sebe Izvor: MONDO

Bilješka je, prema pisanju Slobodne Bosne, sasvim dovoljna da odmah bude strpan iza rešetaka.
"Ne smijemo imati zvanično zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba da se likvidira", rekao je Mlaćo, čitajući dijelove svog ratnog dnevnika na zahtjev tužioca Slavice Terzić.

Federalni magazin dodaje da je nakon tih riječi u sudnici nastao muk u trajanju od nekoliko minuta, nakon čega je sudsko vijeće privremeno prekinulo suđenje u predmetu protiv četvorice Bugojanaca - Enesa Handžića, Senada Dautovića, Nisveta Gasala i Musajba Kukavice, koji su optuženi za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima.Ovoj četvorki, kao i članovima ratnog predsjedništva opštine Bugojno ''na dušu '' se stavlja i odgovornost za sudbinu 26 uglednih hrvatskih intelektualaca koji su u jesen 1993. godine odvedeni iz logora ''Iskra'', nakon čega im se gubi svaki trag.

'Slobodna Bosna'' tvrdi da Tužilaštvo i Agencija za istrage i zaštitu BiH raspolažu velikim brojem kompromitujućih dokaza protiv Mlaće, zbog čega nije jasno zašto tužilac Slavica Terzić, koja vodi istragu o zločinima nad bugojanskim Hrvatima, još ne diže optužnicu protiv ovog lica, ali i protiv ministra odbrane Selme Cikotića koji je u ratu bio komandant Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH.

"Za razliku od Cikotića, koji je krivične odgovornosti pošteđen poslije intervencije iz visokih američkih diplomatskih krugova, razlozi zbog kojih Mlaćo nije procesuiran još uvijek su nepoznanica", zaključuje ovaj list. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE