• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veo sumnje nad spiskom stradalih Srebreničana

I bivši predsjednik Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice smatra da treba povući saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana.

 Veo sumnje nad spiskom stradalih Srebreničana Izvor: MONDO

Marko Arsović izjavio je da je saglasan s namjerom premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da treba povući saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana jer su, u najmanju ruku, sumnjivi kad je riječ o broju žrtava.

"Spiskovi su sumnjivi što se broja tiče i postoji prijeka potreba da se događaji u Srebrenici istraže na način kojim se služi sudsko istraživanje istine", ocijenio je Arsović.

On je naglasio da je veoma važno da se pažnja ne usmjerava samo na žrtve jednog naroda, nego na sve one koji su stradali u i oko Srebrenice.
Arsović smatra da je broj muslimanskih žrtava u Srebrenici predmet teških zloputreba, jer su leševi ljudi za koje se ne zna ni kako su, ni gdje su poginuli masovno premještani i sahranjivani u Memorijalnom centru Potočari.

"Mnogo toga u ovom slučaju predmet je manipulacija. Činjenica je da nigdje ne postoji nijedna naredba za izvršenje zločina, a u javnosti se ide dotle da se čak spominje termin `lokalni genocid`. Takav čin ne može biti lokalnog karaktera", istakao je Arsović, koji je 2003. godine bio i predsjednik Vrhovnog suda RS.
 On je podsjetio da je dao ostavku na mjesto predsjednika te komisije jer mu je namjera bila da radi profesionalno, a ne po želji tadašnjeg visokog predstvnika za BiH Pedija Ešdauna.

"U samom startu sam se protivio osnivanju Komisije, a mjesto predsjednika prihvatio sam nerado i to nakon političkog pritiska iz Vlade RS", tvrdi Arsović koji je upozorio i tadašnjeg premijera RS Dragana Mikerevića da formiranje takve komisije nije dobro, jer to nije njen, nego posao pravosuđa.
On je naveo da je Ešdaun "pobjesnio" na sastanku u Sarajevu, jer je "želio što prije da dobije dokument u kome bi jedna, i to srpska strana, bila jedini krivac".

Arsović je precizirao da je Ešdaun vikao i govorio mu: "Arsoviću, ako vi ne možete da obavite posao, naći ćemo drugog!".

"Insistiranje na objektivnom istraživanju što je, prije svega, podrazumijevalo i utvrđivanje broja srpskih žrtava, upravo je ono što je izazvalo Ešdaunov gnjev", pojasnio je Arsović.
 Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će Vlada uskoro povući svoju saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana, koji je do sada bio važeći, i naložiti sveobuhvatna istraživanja cijele priče o Srebrenici kako bi se sagledao kontekst svih događaja i stvarne posljedice.

Dodik je naveo da to neće biti učinjeno da bi se osporila odgovornost svih koji treba da odgovaaju, nego da ne dozvolimo nasilno nametanje istine, zloupotrebu zločina, kako je to svojevremeno uradio Pedi Ešdaun.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE