• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukčević sumnja u objektivno suđenje Ganiću

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izrazio je sumnju u objektivnost eventualnog suđenja Ejupu Ganiću u BiH.

 Vukčević sumnja u objektivno suđenje Ganiću Izvor: MONDO

On je istakao da će učiniti sve da činjenicama ubijedi sudsko vijeće u Londonu da su opravdani zahtjevi da Ganić bude izručen Srbiji.

Vukčević, koji će utorak, 13. aprila, prisustvovati pretresu pred sudom u Londonu, kada će biti razmatrano kome će Ganić biti izručen, rekao je da bi "mnogobrojni problemi mogli da nastupe" ukoliko bi se ratnom članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću sudilo u BiH.

On je za beogradsku "Politiku" rekao da je izjava predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso "Svi smo mi Ganić" politička i da predstavlja pritisak na sud.

"Prije svega, problem je mogućnost fer i poštenog suđenja koje treba da donese satisfakciju žrtvama. Ako je tačno da je predsjednica Suda BiH izjavila: 'Svi smo mi Ganić', onda imamo razloga da postavimo pitanje objektivnog suđenja u BiH", istakao je Vukčević.

On je dodao da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije povodom "slučaja Ganić" stalno komunicira sa tužilaštvom Velike Britanije, ali da ne želi da na bilo koji način vrši pritisak na engleski sud.

"Svaka odluka pravosuđa Engleske biće uvažena od naših institucija", naglasio je Vukčević.

Vukčević je rekao da je još prošle godine predložio potpisivanje dva sporazuma iz oblasti pravosudne saradnje sa BiH i da je tada svog kolegu, glavnog tužioca BiH Milorada Barašina upozorio da poslije "tuzlanske kolone" može doći na red i "slučaj Dobrovoljačka".

"Ali, uprkos tome nismo dobili odgovor i jasan signal da bosanska strana želi sporazume o ustupanju dokaza i zajedničkim istražnim timovima. Sada je to predmet interesovanja suda u Londonu, umjesto da zajedno radimo na rasvjetljavanju slučajeva ratnih zločina u regionu", dodao je Vukčević. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE