• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Ingliš o viznoj liberalizaciji

Predsjednik Vlade RS Dodik izrazio je očekivanje da će građani BiH dobiti viznu liberalizaciju u junu ove godine.

 Dodik i Ingliš o viznoj liberalizaciji Izvor: MONDO

"RS je zajedno sa drugima u BiH radila da na ispunjenju 167 uslova kako bi se došlo do vizne liberalizacije. Mnoga od tih pitanja bila su teška i tražila su vremena. To smo uradili. Sada je sve van BiH i odluku o tome donose organi EU", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa američkim ambasadorom u BiH Čarlsom Inglišom u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Dodik je naglasio da Evropa treba da da BiH viznu liberalizaciju ako je ispunila uslove, a ako nije onda mora da kaže šta nije ispunjeno.

Premijer RS je rekao da je Ingliš konstatovao da su svi tehnički traženi uslovi ispunjeni i da nema ničega što predstavlja problem po tom pitanju, te da samo treba sačekati odluke evropskih struktura da prihvate i ratifikuju takav ugovor.

Dodik je dodao da je sa američkim ambasadorom danas nastavio razgovore sa sastanka koji je prije nekoliko dana imao sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom o pitanjima vojne imovine i načinima njegovog rješavanja, ističući da se suočio sa određenim prijedlozima za koje je dao svoje mišljenje.

"Mi se slažemo da oružje i municija koje se nalaze u skladištima, a sa stanovišta ispravnosti i mnogo čega drugoga treba da budu uništena i nema nijednog razloga da to ne bude urađeno. Mi sumnjamo da lokalne komisije mogu na transparentan način da izvrše uništavanje tog oružja. I ranije smo tražili da se jasno i transparentno propiše procedura i uključe multinacionalne strukture kako bi uništavanje tog oružja bilo transparentno da ne bi bilo sporno i izloženo spekulacijama domaće strukture", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa američkim diplomatom razgovarao i o pitanju raspodjele nepokretne vojne imovine u BiH, podsjetivši na raniji stav RS da takozvana perspektivna vojna imovina, koja je utvrđena odlukom Ministarstva odbrane BiH, bude u vlasništvu Oružanih snaga BiH, odnosno Ministarstva odbrane BiH, ali da sva ostala vojna imovina mora da pripadne entitetima.

"Mi pristajemo i o tome postoji značajan konsenzus u RS da ta vojna imovina, odnosno 23 lokacije u RS koje trenutno drže Oružane snage BiH pripadnu Ministarstvu odbrane BiH i da oni koriste dok je to funkcionalno potrebno, a kada prestane vojna potreba za tim da se to onda vraća entitetima", objasnio je Dodik.

Podsjetivši da je raniji prijedlog bio da se ostali dio nepokretne vojne imovine drži još pet godina na stend baj aranžmanu ili duže i da o tome odlučuje Savjet ministara BiH, premijer Srpske je poručio da to ne može da se desi i da ta imovina mora da se vrati RS.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku sa Inglišem razgovarano je i o učešću Oružanih snaga BiH u vojnoj misiji u Avganistanu u okviru kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Dodik je istakao da RS ne spori da jedan kontingent ode u misiju, ali ne pod zastavom Turske i u okviru turskog kontigenta.

"U narednom periodu bi trebalo naći drugu soluciju u vezi sa učešćem vojnika iz BiH u vojnoj misiji mimo turskog kontigenta", zaključio je Dodik.

Sastanku premijera Dodika i američkog ambasadora u BiH prisustvovao je i ministar pravde RS Džerard Selman.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE