• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista prvih 30 svjedoka protiv Karadžića

Suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću trebalo bi da se nastavi u utorak u Haškom tribunalu saslušanjem prvih svjedoka optužbe.

 Lista prvih 30 svjedoka protiv Karadžića Izvor: MONDO

Karadžić se više puta protivio nastavku suđenja i tražio odlaganje do sredine juna radi adekvatne pripreme dokazni postupak, ali Haški sud je to odbio.

U slučaju da Karadžić odbije da se pojavi na suđenju u srijedu, njegove interese zastupaće nametnuti branilac Ričard Harvi koga mu je sudsko vijeće postavilo krajem oktobra prošle godine u slučaju da opstruiše postupak.

Planirano je da se na suđenju kao prvi svjedok pojavi Ahmet Zulić koji je već svjedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića i Momčila Krajišnika o političkoj situaciji u Sanskom mostu i brutalnim uslovima, prebijanjima i ubistvima u logoru u kom je bio držan.

Njegovo saslušanje planirano je da traje sat vremena, a poslije njega pola sata za svjedočenje imaće Sulejman Crnčalo, koji je takođe svjedočio na suđenju Momčilu Krajišniku o okolnostima pod kojima je muslimansko stanovništvo napuštalo Pale 1992. godine.

Prema prijedlogu tužilaštva, zatim bi trebalo da bude saslušan zaštićeni svjedok pod pseudonimom.

Potom će svjedočiti američki diplomata Herbert O Kun koji je bio zamjenik nekadašnjeg specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija za Balkan Sajrusa Vensa.

Tužilaštvo je predložilo i saslušanje bivšeg novinara Skaj nuza Arnaut van Lindena, zatim bivšeg šefa EU posmatračke misije u BiH Colma Dojla, američkih profesora Roberta Donia i Džona Vilsona, kao i penzionisanog britanskog generala Majkla Rouza koji je bio komadant Unprofora i druge.

Deseti predloženi na spisku svjedoka koje predlaže tužilaštvo je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi Momčio Mandić koji će imati četiri sata na raspolaganju za svjedočenje, odnosno da odgovara na unakrsna pitanja tužilaštva i Karadžića koji se brani sam.

Svoju uvodnu riječ tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE