• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća suspenzija sporazuma o stabilizaciji?

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU mogao bi da bude suspendovan u narednih nekoliko mjeseci

 Moguća suspenzija sporazuma o stabilizaciji? Izvor: MONDO

To bi se moglo desiti zato što BiH nije provela odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu  ukidanju diskriminacije nacionalnih manjina, pišu "Nezavisne novine". Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić rekla je da je suspenzija sporazuma moguća jer su se potpisnici obavezali da će poštovati i provoditi konvencije koje štite ljudska prava.

"Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da BiH krši ovu konvenciju, a pošto vlasti nisu preduzele potrebne mjere da provedu odluku, moguća posljedica je suspenzija sporazuma koji se, između ostalog, temelji na ovim konvencijama", istakla je Savićeva.

Ona je podsjetila da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU do sada ratifikovala 21 država članica EU, a procedura ratifikacije u toku je u preostalih šest zemalja.

"Preostalih šest zemalja članica EU ratifikovaće sporazum do sredine godine kada će stupiti na snagu, ali odmah nakon što stupi na snagu sporazum je moguće i suspendovati i za sada nemamo informacija da će to EU učiniti, ali smo jasno upozoreni da treba da provedemo odluku/suda u Strazburu/", rekla je Savićeva.

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da su Dervo Sejdić i Jakob Finci diskriminisani jer im nije omogućeno da se kandiduju za članove Predsjedništva BiH ili Doma naroda parlamenta BiH.
Vlastima BiH naloženo je da promijene Ustav i da ukinu ovu diskriminirajuću odredbu. Komisija za pripremu amandmana nije uspijela da usaglasi amandmane zbog čega će i naredni izbori u oktobru biti održani prema Ustavu koji je sud proglasio diskriminatorskim.   (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE