• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saslušan prvi svjedok protiv Karadžića

Tužilaštvo izvelo prvog svjedoka Ahmeta Zulića iz Sanskog Mosta, koji je na početku rata u BiH bio zatočen u srpskim logorima

 Saslušan prvi svjedok protiv Karadžića Izvor: MONDO

Odgovarajući na pitanja tužilaštva, Zulić je ispričao da su lokalne srpske vlasti i policija, uz pomoć JNA, i paravojnih srpskih formacija u aprilu 1992. započele preuzimanje kontrole nad gradom.

Kako je naveo,18. juna 1992. uhapšen je zajedno sa još tridesetak muslimana i pritvoren u lokalnoj fabrici betona, pod neljudskim uslovima u jednoj garaži.

Pritvorenici su redovno prebijani i ispitivani, a kako je napomenuo, policijski službenici njega su lično tjerali da se preksti pa su mu prelomili tri prsta na desnoj ruci kako bi to učinio.

"Tjerali su me i da popijem sopstveni urin", naveo je svjedok.

Zulić je napomenuo da je bio očevidac događaja od 22. jula 1992. kada su pripadnici srpskih snaga natjerali oko 20 pritvorenih da "iskopaju sopstvene grobove", poslije čega su ih što upucali, što poklali.

Njega je tada spasao predsjednik opštinskog kriznog štaba Nedeljko Rašula, koji mu je - kako je ispričao - bio profesor četiri godine, a zatekao se na mjestu ubistva. Osim njega ovaj zločin preživjela su, kako je naveo, još dva pritvorenika.

Preostali pritvorenici, među kojima je bio i on, prebačeni su 7. jula 1992. u logor Manjača, a tokom puta nekoliko njih je umrlo usljed velike vrućine i žeđi.

Zulić je rekao da je u novembru 1992, u okviru razmjene zarobljenika, prebačen u Karlovac u Hrvatskoj gdje je odvezen autobusom, što su organizovale tadašnje srpske vlasti i međunarodni Crveni krst.

Oko 1.800 do 2.000 maloljetnih i starijih od 40 do 45 godina prebačeni su zajedno sa njim.

Njegova supruga je Sanski Most napustila u decembru te godine, ali je prethodno morala da potpiše izjavu kojom se odrekla sve imovine u korist srpskih vlasti.

Transkripti Zulićevih ranijih iskaza koje je dao svjedočeći u procesu protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika i Radoslava Brđanina, zavedeni su u spise Karadžićevog predmeta, pošto su pročitani u kratkim crtama na današnjem suđenju.

Svoju uvodnu riječ tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009, a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH.

Karadžić: Sukobe izazvali SDA i "zelene beretke"

Unakrsno ispitujući prvog svjedoka optužbe Ahmeta Zulić, optuženi Radovan Karadžić sugerisao je danas da su sukobe u Sanskom Mostu s proljeća 1992. izazvale Stranka demokratske akcije i njena paravojna formacija "zelene beretke".

Svjedok Zulić je to negirao, ostajući pri iskazu da "zelenih beretki" u Sanskom Mostu nije bilo, a da je nasilje u cilju preuzimanje kontrole nad gradom upotrijebila Srpska demokratska stranka, zajedno sa JNA i srpskim paravojskama.

Zulić je, međutim, na Karadžićevo pitanje, potvrdio da je u vrijeme izbijanja sukoba imao "mitraljez M-84 zvani sejač smrti", koji je kupio od Srbina po "ne mnogo skupoj" cijeni od 500 njemačkih maraka.

Kao dokaz za tvrdnju da su se Muslimani organizovano naoružavali od kraja 1991, a da su "crvene beretke" formirane početkom 1992, Karadžić je citirao navode knjige "Sanski Most u ratu" koju su napisala dvojica uglednih Muslimana iz grada.

Zulić je na niz pitanja optuženog o tome odgovorio da za to ne zna. Isti odgovor dao je i na pitanje zna li za izjavu jednog od muslimanskih zvaničnika da su mgeštani predali JNA "više od 1.000 dugih cevi".

"Ja sam zelenu kapu prvi put vidio poslije rata na granici između Austrije i Njemačke na glavi carinika, pa sam rekao: 'Evo, zelene beretke'", kazao je svjedok.

Zulić je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio da je SDS pobjedila na prvim izborima u Sanskom Mostu 1991, ali da je vlast dijelila sa SDA i da su komandiri Teritorijalne odbrane, stanice policije i predsjednik suda u gradu bili Muslimani.

Unakrsno ispitivanje Zulića, Karadžić, koji se brani sam, nastaviće se u srijedu.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima, te uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. godine.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE