• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović za primijenu odluke Evropskog suda

RS spremna da primijeni odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", izjavio predsjednik RS

 Kuzmanović za primijenu odluke Evropskog suda Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je u srijedu da je Srpska spremna da primijeni odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci" onako kako ovaj sud nalaže, ali ne i da se na osnovu te odluke "pravi" cijeli ustav.

Kuzmanović je u uvodnoj riječi na okruglom stolu "Presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić i Finci` - mogućnosti, pravci i načini izvršenja" koji se održava u Banjaluci rekao da Ustav BiH i Izborni zakon djelimično krše prava ostalih, odnosno manjina.

"Krši se njihovo pasivno pravo, dok imaju aktivno biračko pravo", objasnio je Kuzmanović.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Ljiljana Mijović rekla je da je ovo prva presuda kojom je utvrđeno kršenje odredbe koja propisuje generalnu zabranu diskriminacije.

Prema njenim riječima, ova presuda zadire u samu suštinu državno-pravnog uređenja.

Današnji okrugli sto organizuje Odjeljenje društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti RS.

U ovoj tematskoj raspravi najavljeno je učešće predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića, ministra pravde RS Džerarda Selmana, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića, te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanke Majkić.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu.

Savjet ministara BiH donio je 9. marta odluku o imenovanju Radne grupe za izradu Amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a koji se tiče provođenja ove presude.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE