• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović o dolasku Josipovića, Silajdžiću…

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio šefu države Hrvatske Ivi Josipoviću da treba da poštuje i srpske žrtve, te se osvrnuo na ispad Harisa Silajdžića u Mostaru.

 Kuzmanović o dolasku Josipovića, Silajdžiću… Izvor: MONDO

Josipović će kako je najavljeno posjetiti stratišta Bošnjaka i Hrvata, ali ne i Srba u BiH.

"Gdje će predsjednik Hrvatske prisustvovati i položiti vijence, to je njegova odluka, ali ako će se istini `gledati u oči`, onda bi Josipović trebalo da bude dužan da ravnopravno poštuje žrtve sva tri konstitutivna naroda u BiH", rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je dolazak hrvatskog predsjednika u BiH dobar znak da je potrebna saradnja država, ali je naglasio da je "nešto drugo šta ko podrazumijeva pod tom saradnjom".

Tokom posjete BiH Josipović će posjetiti selo Ahmiće kod Viteza, gdje su tokom rata hrvatske snage počinile zločin nad Bošnjacima, te Križančevo Selo, gdje će odati počast Hrvatima koje su ubili Bošnjaci.

Predsjednik Hrvatske izjavio je u srijedu da će "sasvim sigurno" posjetiti i ona mjesta u BiH gdje su stradali Srbi.

„Ova moja posjeta obuhvata trasu koja je moguća u ovom kratkom vremenu. Za mene su žrtve žrtve, a zločinci zločinci bez obzira na nacionalnu pripadnost“,
rekao je Josipović.

Predsjednik RS je u srijedu takođe osudio ispad predsjednika predsjedništva BiH Harisa Silajdžića na otvaranju Sajma privrede u Mostaru, kada je optužio Srbiju zbog presude Iliji Jurišiću za zločine u tuzlanskoj koloni i zbog hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, koji je optužen za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Silajdžić je davno razotkrio svoje pravo lice i pokazao da mu nije stalo do saradnje i bilo kakvog kontakta, već samo do njegovog koncepta koji želi da ostvari a to je unitarna BiH", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik RS je rekao novinarima u Banjaluci da Silajdžić ovakvim ponašanjem pravi probleme "sam sebi a i svima nama pomalo".

Prema Kuzmanovićevim riječima, Silajdžić bi iz pristojnosti trebalo da se ponaša drugačije, jer je u Mostaru bio i predsjednik Srbije Boris Tadić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE