• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nužan popis stanovništva u RS

Za Republiku Srpsku nužno je da se okrene popisu stanovništva nakon što privremena komisija nije usaglasila zakon o popisu u BiH 2011.

 Nužan popis stanovništva u RS Izvor: MONDO

Predsjednik Centra za populaciona i društvena istraživanja RS Stevo Pašalić je istakao da su podaci sa popisa u RS potrebni za razvojne planove i sva druga planiranja unutar Srpske.

"Popis u Srpskoj nije ništa štetno niti zabranjeno. To je nužno zlo. Drugog izlaza nema, pošto je očigledno da na području BiH nemamo popisa za koji se RS zalagala, ali u skladu međunarodnom metodologijom, i principima i preporukama UN i Evrostata'', naglasio je Pašalić.

On kaže da je potrebno zakon RS iz ove oblasti usvojiti u konačnoj formi, obaviti pripreme i provesti popis na području Srpske.Prema njegovim riječima, podaci sa popisa u RS neće ući u međunarodnu statističku agenciju, niti će biti uporedljivi sa ostalim zemljama svijeta zato što nije obavljen popis na teritoriji cijele države.

 On je rekao da je popis državljana BiH u inostranstvu neizvodljiv, jer se ne uklapa u međunarodne principe i preporuke. Pašalić je objasnio da se popisuju stanovnici koji žive u jednoj zemlji i koji su tu prisutni najmanje godinu dana, a oni koji su odsutni više od godinu dana biće popisani u nekoj drugoj zemlji.

"To znači, ako bismo popisivali neke stanovnike svijeta u više zemalja, mi bismo dobili nerealnu sliku stanovništva na zemaljskoj kugli. To je potpuno neprihvatljivo", istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, oni jesu državljani BiH i posebnom popisnicom mogu se voditi podaci o tome.
"Brojati sve one koji su u nekom ranijem periodu napustili ove prostore u ukupno stanovništvo BiH znači da bismo imali potpuno nerealne vrijednosti koje bi donijele više štete nego koristi", istakao je Pašalić.

On je naglasio da se teško procjenjuje koliko je državljana izvan BiH i da to zavisi od perioda koji se posmatra, ali da je donedavno izvan BiH bilo više od 500 000.Prema popisu iz 1991. godine, u BiH je bilo 4 340 000 ljudi, a danas se procjenjuje da ih je 3 800 000. Procjenjuje se da u RS ima 1 477 000, a u FBiH 2 382 000, kaže Pašalić.

Vlada RS juče je utvrdila je Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS, u kome se navodi da će se popisom obezbijediti ukupan broj i teritorijalni razmještaj osnovnih jedinica popisa, kao i podaci o svim njihovim bitnim obilježjima.
Popis će obezbijediti podatke o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migaracionim i drugim obilježjima stanovništva. Za finansiranje popisa biće neophodno 18 miliona KM

Privremena komisija za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine okončala je 7. aprila rad bez konkretnih rezultata, jer nije uspjela usaglasiti prijedlog zakona koji će uputiti Predstavničkom domu na razmatranje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE