• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganićeva odbrana promašila temu

Engleski sudija upozorio je na ročištu prošle nedjelje odbranu Ejupa Ganića da su, optužujući Srbe, promašilu temu ročišta, pišu "Večernje novosti".

 Ganićeva odbrana promašila temu Izvor: MONDO

Ganićev advokat je rekao da je sama istraga koja se vodi protiv njegovog klijenta u Beogradu politički motivisana da bi se "pomoglo bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću tokom suđenja u Haškom tribunalu".

"Ovaj zahtjev za ekstradiciju je politički motivisan. Ovo je zloupotreba procesa. Srbija nema nikakav kredibilitet u međunarodnoj zajednici", rekao je jedan od Ganićevih advokata.

Niz diskvalifikacija engleskog advokata prekinuo je sudija riječima: "O čemu vi to pričate? To uopšte nije tema ovog ročišta".

Ganićevi advokati su, nakon toga, zatražili dodatnih sedam dana za pripremu, napomenuvši "uzgred" da je prisustvo tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića "politički pristisak na sud", prenose "Večernje novosti".

Obrazlažući zahtjev za ekstradicijom koji je podnijela Srbija, tužilac je iznio detaljno sve bitne činjenice o pozadini sukoba u BiH, proglašenju nezavisnosti, priznanju i dogovoru koji je postojao između BiH i Srbije o mirnom povlačenju snaga, a zatim je opisao šta se dogodilo u Sarajevu i naveo krivična djela za koja se tereti Ganić u Srbiji.

Tužilac je objasnio da je u Srbiju dolazio međunarodni tužilac iz BiH Filip Alkok, koji je saslušavao svjedoke i prikupljao dokaze, ali da srpsko tužilaštvo za ratne zločine nikada nije dobilo povratnu informaciju od predstavnika Tužilaštva BiH.

"Večernje novosti" pišu da je na početku ročišta službenik suda prišao Ganiću, koji je sjedio između svojih advokata i zamolio ga da pređe u stakleni kavez gdje sjede optuženi, što je ovaj ignorisao. Na to je jedan od njegovih advokata zamolio predsjednika suda, koji vodi ovaj predmet, da njegov klijent ostane na istom mjestu.

Sudija mu je odgovorio da je navikao da optuženi sjede tamo gdje im mjesto, nakon čega je Ganić sa prevodiocem ušao u kavez.

Sud u Londonu odgodio je za 20. april donošenje odluka o eventualnom izručenju Ganića, jer je njegova odbrana tražila dodatno vrijeme.

Ganić je uhapšen na aerodromu Hitrou po potjernici srpskog Interpola zbog optužnice koja ga tereti da je izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE