• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik vs.Ešton: Srpska ne krši Dejton!

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton potvrdila da je dobila pismo premijera Milorada Dodika.

 Dodik vs.Ešton: Srpska ne krši Dejton! Izvor: MONDO

"Pismo je stiglo i mi pripremamo odgovor. Odgovor će biti ubrzo gotov, a za sada ne mogu ništa da komentarišem“, rekla je Eštonova "Glasu Srpske". Dodik je u pismu kategorički odbacio tvrdnje iz izvještaja Eštonove Savjetu bezbjednosti UN da Srpska krši Dejtonski sporazum, ne poštuje Ustav BiH, odbacujući kao netačne navode da Vlada RS pominje mogućnost otcjepljenja.

"Bez presedana je da se u jednom izvještaju o Euforu navodi da jedna strana krši Dejtonski sporazum. Ovu tvrdnju Vlada kategorički odbija", navodi se u pismu i naglašava da je teško odgovoriti na tvrdnje da Vlada krši neke anekse Dejtona zato što se u izvještaju ne daje ni činjenična osnova niti odredbe aneksa koje Srpska navodno krši.
U pismu se ističe da zbunjuju navodi da Vlada krši Ustav BiH, jer se Vlada striktno pridržava tog ustava i podsjeća da je pravo i dužnost Ustavnog suda BiH - a ne Eufora, EU, OHR-a ili bilo koje druge strane institucije - da utvrdi da li jedna strana krši Ustav.

Dodik je naveo da nisu tačni navodi iz izvještaja da "povremeno politički lideri RS dovode u pitanje integritet BiH kao države i pominju mogućnost otcjepljenja", kao što je Vlada izjavila i u zvaničnim i nezvaničnim nastupima. Vlada ne odbija, kako se tvrdi u izvještaju, "da poštuje ovlašćenja visokog predstavnika iz Aneksa 10", jer je uvijek poštovala korišćenje ovlašćenja visokog predstavnika utemeljeno u tom aneksu, ali Vlada ne može da prihvati tvrdnju visokog predstavnika da ima neograničena ovlašćenja "koja se ne mogu naći ni prilikom najimaginativnijeg čitanja tog aneksa".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE