• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulkanska prašina stiže i kod nas!

Oblak vulkanske prašine danas bi trebao stići i do Bosne i Hercegovine. Nešto veća koncentracija čestica u vazdduhu sutra.

 Vulkanska prašina stiže i kod nas! Izvor: MONDO

"Kada je riječ o ovom valu kiše, s obzirom da je došao sa zapada, on ne donosi sa sobom vulkansku prašinu. Međutim, kada ovaj val kiše prođe prođe, a kiša već polako prestaje, iza njega do nas stiže vulkanski oblak. U početku će biti veoma mala koncentracija, a sutra u toku dana se može očekivati veća koncentracija prašine. Uglavnom, to neće biti opasno, s obzirom da je oblak na visini", potvrdio je za Sarajevo-x.com Željko Majstorović, klimatolog.

Međutim, čestice prašine će na tlo stići s kišom koja predstoji.
"Ako bude padavina to će biti žuta kiša. Takođe, zbog sumpordioksida u oblaku moguće je da kiša bude kiselija", naglasio je klimatolog Majstorović.

Zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine od jutros je u potpunosti otvoren. Tokom dana se očekuju letovi za Istanbul, Beč i Ljubljanu.

"Zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine je otvoren. Međutim, kao što je poznato, brojni aerodromi sjeverne i zapadne Evrope su zatvoreni, te nemamo dolazaka. Pratimo meteorološku situaciju i moguće su izmjene", kazala je za Sarajevo-x.com Edita Sulejmanović, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Oblak prašine i pepela koji se kreće nakon erupcije vulkana na Islandu predstavlja opasnost za hronične plućne bolesnike, istakla je za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Osobe sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kao što su astma, emfizema ili bronhitis, osjetljiviji su na ovu pojavu ukoliko je pepeo jače koncentrisan u nižim slojevima atmosfere.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE