• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neusaglašeno još sedam pitanja iz Upitnika EK

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je od 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije broj otvorenih pitanja sveden na sedam.

Cvijanovićeva je nakon sjednice Kolegijuma za evropske integracije u Sarajevu izrazila zadovoljstvo što je to bio konstruktivan sastanak koji je dao rezultate.

"Od ukupno 3.242 pitanja broj otvorenih se sveo na sedam kojima smo se danas bavili, s tim što cijenimo da će se taj broj dodatno smanjiti kada dobijemo obrazloženja koja treba da stignu od Predsjedništva BiH", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je dodala da su neka pitanja koja su se odnosila na kantone i Federaciju BiH razriješena, kao i neka koja su se odnosila na Republiku Srpsku i pojedina ministarstva u Savjetu ministara.

"Sada ostaju ova pitanja za koje manje-više očekujemo angažman drugih institucija da nam pomognu da bismo mogli konačno da izađemo sa usaglašenim stavom. Ne očekujem da će tu biti nekih pretjerano velikih prepreka", naglasila je Cvijanović.

Ona je napomenula da je vrlo bitno da teče proces odgovoranja na Upitnik Evropske komisije, izražavajući žaljenje što se to nije dešavalo brže i ranije.

"Riječ je o obimnom poslu u kojem se zahtijeva interakcija institucija različitih nivoa vlasti, ali mi je zadovoljstvo što ovo tijelo, koje je predviđeno, funkcioniše u sistemu koordinacije i daje rezultate", dodala je Cvijanovićeva.

ZVIZDIĆ: DO KRAJA GODINE BIĆE USAGLAŠENI SVI ODGOVORI NA UPITNIK

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da se očekuje da do kraja godine bude usaglašeno sedam pitanja iz Upitnika Evropske komisije koja su ostala neodgovorena nakon današnje sjednice Kolegijuma za evropske integracije, najvišeg tijela Mehanizma koordinacije.
Prema njegovim riječima, riječ je o manje od 0,3 odsto od ukupno 3.242 pitanja.

Zvizdić je precizirao da je jedno od neodgovorenih pitanja iz radne grupe za ekonomske kriterijume, a odnosi se na predstavljanje socio-ekonomskih podataka za BiH za period 2006-2015. godina u vezi sa stanovništvom prema polu, starosti, regionalnoj raspoređenosti drugim detaljima.

"Drugo pitanje u vezi je sa Poglavljem 24 i tu imamo dva vezana pitanja - jedno je koja je uloga i doprinos obavještajno-bezbjednosnih službi i da li se BiH suočava sa bilo kojim oblikom terorizma, te da navedemo broj osoba koje su do sada optužene i osuđene za krivična djela terorizma", rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da se set od četiri pitanja odnosi na grupu politički kriterijumi.

"Prvo je da damo jasan opis nadležnosti i postupka izbora, odlučivanja šefa države i da li postoje posebni uslovi za njihov izbor, da li imaju pravo veta u postupku odlučivanja itd", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, tri pitanja u vezi su sa nestalim licima - da li organi vlasti preduzimaju punu odgovornost za pronalaženje nestalih, da li se prema žrtvama i porodicama postupa na isti način u cijeloj BiH i da li postoji institucija za traženje nestalih lica.

"To je sedam pitanja za koja smo smatrali da treba četiri ili pet dana stručnog usaglašavanja i time će praktično sva pitanja koja smo dobili u Upitniku biti definisana", zaključio je Zvizdić.

On je rekao da se od Predsjedništva BiH očekuje da na svojoj sutrašnjoj sjednici verifikuje set od 15 pitanja iz njihove nadležnosti, čime bi se praktično moglo konstatovati da su sva pitanja na jezicima u BiH odgovorena i da se mogu dati na prevvođenje na engleski jezik.

Zvizdić je posebno zahvalio svim učesnicima i članovima radnih grupa, kojih je bilo više od 1.300 sa različitih nivoa, na konstruktivnom i korektnom angažmanu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ocijenio je da odgovaranje na Upitnik nije bilo samo odgovaranje na postavljena pitanja nego i proba funkcionisanja Mehanizma koordinacije u BiH.

"Pokazalo se da Mehanizam koordinacije funkcioniše, što je najveći domet današnjeg sastanka", istakao je Novalić.

On je dodao da od današnjeg sastanka članova Fiskalnog savjeta BiH sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda očekuje da bude otkočen zastoj dug 14 mjeseci u aranžamanu sa ovom finansijskom institucijom.

Tagovi

EU

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE